”Minun ennustettiin kuolevan ehkä jo lokakuussa” – Quiet Riot -rumpali puhuu avoimesti vakavasta sairaudestaan

Frankie Banalilla diagnosoitiin syöpä viime keväänä.
13.11.2019 11:17

Quiet Riot -yhtyeen perustajajäsen ja rumpali Frankie Banali, joka on toiminut myös W.A.S.P.:in, Billy Idolin ja Faster Pussycatin riveissä, paljasti lokakuun lopussa sairastavansa pitkälle edennyttä haimasyöpää, johon hän on saanut hoitoa jo viime huhtikuusta saakka. Tuoreessa Yahoo Musicin haastattelussa Banali puhuu sairaudestaan syvemmin ja avoimemmin ja kertoo voivansa nyt tilanteeseen ja alkuperäisiin elinaikaennusteisiin nähden varsin hyvin.

”Puhuin juuri pari päivää sitten lääkärini kanssa, joka näki minut ensimmäisen kemoterapiahoitoni jälkeen. Siihen aikaan minun ennustettiin kuolevan ehkä jo lokakuussa ja siltä minä myös silloin näytinkin. Nyt hän soitti käytyään läpi hoitoraporttejani ja testituloksia ja sanoo minun edistymiseni olevan suoranainen ihme”, Banali sanoo.

”Kunhan otan lääkkeet ja hoidot vastaan aikataulun mukaan ja kontrolloin kemoterapiaa siten, että pystyn hoidon lisäksi soittamaan bändissä, kaikki on hyvin. Tällä hetkellä elän aina puoli vuotta kerrallaan ja otan jokaisesta minuutista kaiken irti.”

Banali, jonka isä menehtyi haimasyöpään 70-luvulla ja äiti keuhkosyöpään vuonna 1990, kertoo lääkärien havainneen syövän sattumalta, kun hän hakeutui hoitoon kipujen ja hengitysvaikeuksien vuoksi. Hänen yläruumiinsa kuvattiin ja keuhkoista löytyikin veritulppia, mutta kuvissa nähtiin myös muutakin.

”Kuviin tuli oikeastaan vahingossa pieni osa maksaani ja he huomasivat, että jokin on pielessä. Niinpä minut kärrättiin aamuyöllä uudestaan kuvauksiin ja silloin he näkivät, mistä oli oikeasti kyse. Pian sen jälkeen päivystävä lääkäri tuli ja sanoi minulla olevan neljännen vaiheen haimasyöpä, joka on tehnyt etäpesäkkeen maksaani. Sitten hän sanoi todella pitävänsä musiikistani, kuittasi paperini ja käveli ulos”, Banali muistelee.

Rumpali halusi kuitenkin pitää sairautensa vain lähipiirin tietona ja kertoa asiasta julkisesti vasta sen jälkeen, kun Quiet Riotin kuluvan vuoden sovitut keikat oli saatu soitettua. Hän halusi näin varmistaa bändille työskentelyrauhan. Vaikeinta asiassa oli se, että Banali joutui ensimmäistä kertaa 38 vuotisella urallaan jättämään keikkoja väliin.

”En halunnut tehdä mitään julkistuksia, koska heti kun niin teet, se avaa ovet lisäkysymyksille ja muille uteluille. Niinpä pidin asian salassa ja otin kaikki iskut vastaan niistä keikoista, jotka jouduin jättämään väliin. Kaikki ne kommentit, että ’Frankie vain laiskottelee kotona, kun muu bändi painaa hommia’. Totuus oli se, että huhtikuussa painoin 90 kiloa ja kolme kuukautta myöhemmin 60 kiloa. En siis todellakaan vaan ollut kotona pitämässä hauskaa!”

Quiet Riotille on sovittu keikkoja jo ensi vuodelle ja Banali aikoo jatkaa soittamista hoitojen lomassa niin paljon kuin pystyy. Rumpali sanoo pysyvänsä optimistisena, koska hän on sellainen luonnostaan.

”Kun aikani lopulta tulee, tulen kaipaamaan eniten vaimoani ja perhettäni. Kaipaan hyvää ruokaa ja musiikkia. Mutta kaikki se on väistämätöntä ja tiedän että syöpä, varsinkin haimasyöpä, on jotain, mitä ei voi parantaa ja se tulee koitumaan kohtalokseni. Mutta en aio tuhlata aikaani surkutteluun ja itseni säälimiseen, koska se ei hyödytä mitään. Menen siis eteenpäin, koska niin oikeasti saavuttaa jotain.”

Lisää luettavaa