Motörhead-kitaristi: Lemmy tiesi olevansa sanoittajana aliarvostettu – ”Hän ei menettänyt sen vuoksi yöuniaan”

Phil ja pojat.

Motörheadin pitkäaikaisin kitaristi, nykyään omien lastensa kanssa Bastard Sons -yhtyeessä soittava Phil Campbell käväisi Songfacts-sivuston haastateltavana. Keskustelun teemoina olivat säveltämiseen ja sanoittamiseen liittyvät asiat.

Edesmennyt Lemmy vastasi kaikista Motörheadin teksteistä ja kirjoitti paljon sanoituksia myös muille artisteille, kuten Ozzy Osbournelle. Kysyttäessä, oliko Lemmy sanoittajana aliarvostettu, Campbell vastaa salamana: kyllä.

– Ehdottomasti. Hän ei koskaan saanut ansaitsemaansa tunnustusta ja hän tiesi sen myös itse. Mutta hän ei piitannut siitä, hänelle oli tärkeämpää, että edes osa ihmisistä ymmärsi mistä hän laulaa. Lemmylle tärkeintä oli hänen bändinsä, musiikkinsa ja faninsa. Kyllä hän mieluusti olisi ollut arvostetumpi sanoittajana, mutta hän ei menettänyt sen vuoksi yöuniaan, Campbell sanoo.

– Me sävelsimme yhdessä ja musiikki tuli koko bändiltä – valtaosa riffeistä tuli käytännössä minulta. Mutta Lem teki kaikki sanat. Se sulatusuuni toimi ja kaikki krediitit jaettiin tasan. Yleensä sävellys tuli ensin ja Lem teki sanat sen pohjalta. Mutta jos hänellä oli erityisen hyvä idea valmiina, sanat tulivat ennen musiikkia – esimerkiksi Orgasmatron on sellainen kappale.

Campbell kertoo silloin tällöin heitelleensä jotain ideoita myös lyriikkapuolella, mutta Lemmyn vastauksena oli yleensä pitkä tuijotus. Phil sanoo, ettei hän olisi koskaan keksinyt yhtä hyviä sanoituksia kuin Lemmy, joten oli parempi jättää se puoli ammattilaisen käsiin.

– Kun hänellä oli putki päällä, ei kannattanut mennä väliin. Oli parempi antaa virran viedä. Se on rock ’n’ rollin henki. Rokissa ei auta siloitella vaan asiat tehdään ja sanotaan kuten pitää. Se ei aina miellytä kaikkia, mutta sille ei voi mitään.