Musiikkibisneksellä pyyhkii hyvin, mutta ei striimitulojen varassa kärvistelevien artistien kannalta – cd-myynti syöksykierteessä

Kuvituskuva.

Yhdysvaltalaisen Recording Industry Association of American mukaan musiikkiteollisuus on hyvässä nosteessa. Musiikin tuottama liikevaihto pyörii vuoden 2018 ensimmäisen kuuden kuukauden osalta 4,6 miljardissa dollarissa, kun viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla tulos oli 4,2 miljardia.

RIAA:n raportin mukaan striimaus muodostaa summasta hulppeat 75 prosenttia. Digitaaliset lataukset kattavat 12 prosenttia, jota fyysinen media peesaa 10:n prosentin osuudellaan. Suurten levy-yhtiöiden tähtikatraan ulkopuolisten artistien kannalta kehitys ei ole pelkästään positiivista, sillä striimipalvelujen maksut ovat kehnolla tasolla. Esimerkiksi Digital Music Newsin hiljattaisen artikkelin mukaan palkittu sellisti ja säveltäjä Zoe Keating tienasi 1,2 miljoonalla Spotify-soittokerralla kokonaiset 4 388.93 dollaria, kun taas Deezeristä napsahti tilille 20 460:lla soittokerralla vaivaiset 99.06 dollaria.

Cd-levyjen myynti on lukujen valossa melkoisessa syöksykierteessä 41:n prosentin pudotuksellaan. Vinyylimyynti nousi puolestaan 13 prosenttia.