Musiikkipiireissä kuohuu: Punkstoo-sometili kertoo hyväksikäyttö- ja väkivaltatapauksista – Festivaalikeikkoja peruttu syytösten johdosta

"Punkskene ei ole niin turvallinen kuin luulit", todetaan anonyymisti henkilöiden kokemuksia jakavan Instagram-tilin kuvauksessa.

Kotimaisissa musiikkipiireissä alkoi viime viikonloppuna kuohunta, kun Instagramiin ilmestyi Punkstoo-tili, jonka kautta tilin ylläpitäjät jakavat anonyymisti heille lähetettyjä viestejä ja kertomuksia punkskenessä tapahtuneista hyväksikäyttö-, ahdistelu- ja väkivaltatapauksista. Tilin nimi on on johdettu #metoo-someliikkeestä ja se oli myös Hanna Rätyn vuonna 2018 julkaistun aihepiiriä käsitelleen kolumnin otsikko. Punkstoo-sivustosta uutisoi ensimmäisenä Rumba-lehti. Tili ja sen kautta julkaistut kertomukset noteerattiin myös muun muassa MTV:n uutistoimituksessa.

15. heinäkuuta avatulla tilillä on jaettu tätä kirjoittaessa jo 91 eri julkaisua, joissa puhutaan sekä yleisesti skenestä kuin tietyistä henkilöistä. Kaikki nimet on kuitenkin peitetty (joissain julkaisuissa nimen ensimmäistä kirjainta lukuun ottamatta). Suurin osa kokemuksista liittyy seksuaaliseen häirintään ja raiskauksiin, mutta mukana on myös kertomuksia muun muassa misogyniasta, väkivaltaisuuksista, homofobiasta ja rasismista.

”En voi kiistää, etteivätkö aiheet kuulostaisi tutuilta”, Hanna Räty kommentoi MTV:lle. Hän ei kuitenkaan itse ole sivuston takana, vaikka sen nimi onkin otettu hänen kolumnistaan.

”Toki juttuja on liikkunut aina, mutta monia kokemuksia, joita tällä tilillä on jaettu, olen kuullut myös asianosaisilta itseltään. Eikä minulla ole mitään syytä epäillä, etteivätkö ne olisi tosia.”

Kirjoitusten johdosta festivaalijärjestäjät ovat myös peruneet eräiden bändien keikkoja. Rumban mukaan muutoksia esiintyjälistoilleen ovat tehneet esimerkiksi Olarin Panimon Ehdottoman maanalaista -festivaali sekä Turun Indie-iltamat.

”Olemme saaneet Punkstoo-tililtä tietoomme asioita esiintyjästä, joka oli buukattu Ehdottoman maanalaista -festareille. Artistin esiintyminen on peruttu. Emme tule tekemään nyt tai jatkossa tämän artistin tai hänen projektiensa kanssa yhteistyötä. Tapahtuman järjestäjät eivät hyväksy syrjintää, epätasa-arvoa, seksuaalista häirintää tai tai väkivaltaa yhteistyökumppaneiltaan”, festivaalin tapahtumasivuilla kerrotaan.

”Tiedotamme ohjelmanmuutoksista mahdollisimman pian. Indie-iltamien järjestäjät eivät hyväksy minkäänlaista syrjintää, epätasa-arvoa, seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, sopimatonta käytöstä tai mitään muutakaan perseilyä”, todetaan puolestaan Turun Indie-iltamien tiedonannossa. (Päivitys 19.7. 13.52: Indie-iltamat julkaisi myöhemmin kuvan päivitetystä ohjelmistostaan.)


Päivitys 19.7.2021 12.04: LPRHC Fest julkaisi myös oman tiedotteen, jossa pahoitellaan syvästi kaikkea, mitä jotkut ovat Punkstoo-julkaisuissa kertoneet kokeneensa punkfestivaaleilla.

”Festivaalin on tarkoitus olla osanottajilleen kesän paras viikonloppu, jossa kaikki voivat viihtyä vapaasti ja tuntea olonsa turvalliseksi. Meillä on nollatoleranssi kaikenlaiselle väkivallalle, syrjinnälle, misogynialle ja ahdistelulle. Tämän pitäisi tietenkin olla itsestään selvää. Punkstoo-instagramtilillä viime päivinä esiin tulleet syytökset ovat olleet surullinen ja karu muistutus siitä, miten paljon punkskenessäkin on tasa-arvon suhteen vielä parannettavaa. Tästä syystä panostamme tämän vuoden festivaaleilla entistä enemmän tapahtuman turvallisuuteen ja siihen, että kaikki saisivat juhlia rauhassa. Jos koet minkäänlaista ahdistelua tai muuta paskaa käytöstä, älä pelkää ilmoittaa siitä järjestyksenvalvojille tai festivaalityöntekijöille. Jos et osaa juhlia muita vieraita kunnioittaen, älä tule paikalle”, kirjoitetaan LPRHC Festin tiedotteessa.

LPRHC Fest myös kertoo tiputtaneensa julkaisujen ja siitä syntyneen keskustelun vuoksi Pää Kii -yhtyeen esiintyjälistaltaan. Vaikka Punkstoo-sivuston julkaisut ovatkin anonyymejä ja kaikki nimet on sensuroitu, on monia tapauksia yhdistetty Pää Kii -yhtyeen Teemu Bergmaniin. Myös esimerkiksi Bar Loose tiedottaa tästä syystä peruneensa yhtyeen sovitun esiintymisen baarissa.

Pää Kii -yhtyeen omilla Facebook-sivuilla julkaistiin tänään lyhyt Bergmanin allekirjoittama tiedote aiheesta, jossa myös kerrottiin bändin kaikkien sovittujen esiintymisten peruuntumisesta.

”Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän. Asianajajani kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin”, kirjoitetaan Pää Kii -yhtyeen somessa.

LPRHC Fest on ilon ja hyvien fiilisten täyteinen juhla. Festivaalin on tarkoitus olla osanottajilleen kesän paras…

Julkaissut LPRHC Fest Maanantaina 19. heinäkuuta 2021

Tiedotamme ohjelmanmuutoksista mahdollisimman pian. Indie-iltamien järjestäjät eivät hyväksy minkäänlaista syrjintää,…

Julkaissut Indie-iltamat Sunnuntaina 18. heinäkuuta 2021

Tärkeä tiedote!Viime viikonlopulla yksi musaskenen mätäpaiseista puhkesi. Punkstoo-Instagramtilillä esiinnousseet…

Julkaissut Bar Loose Maanantaina 19. heinäkuuta 2021

Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt…

Julkaissut Bändi nimeltä "Pää Kii" Sunnuntaina 18. heinäkuuta 2021