Muun muassa Rammsteinin sometilit ovat Venäjän trollien tähtäimessä, kirjoittaa The Guardian

5.5.2022 14:51

Venäjän trollit ovat jälleen liikekannalla, kirjoittaa The Guardian. Brittiviranomaisten mukaan sosiaalisessa mediassa pyritään aktiivisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen Venäjän hyökkäyssodasta täyttämällä esimerkiksi poliitikkojen ja muusikoiden tilejä Venäjä-myönteisillä kommenteilla. Tällaista toimintaa on havaittu erityisesti Instagramissa, Tiktokissa ja Youtubessa, mutta jonkun verran myös Facebookissa ja Twitterissä.

Musiikkipuolelta trollien tähtäimeen on joutunut muun muassa Rammstein, joka julkaisi sosiaalisen median tileillään maaliskuun alussa viestin, jossa tuomittiin Venäjän hyökkäys ja surtiin Ukrainan kokemia kärsimyksiä. Muita trollien seuraamia artisteja ovat olleet ainakin David Guetta, Tiesto ja Daft Punk. Poliitikoista muun muassa Britannian pääministeri Borin Johnson, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell ovat trollien listalla, mikä ei varmasti yllätä ketään.

Venäjältä käsin johdettu järjestelmällinen informaatiosodankäynti juontaa juurensa Pietarissa sijaitsevaan Jevgeni Prigozhinin rahoittamaan Internet Research Agency -yhtiöön. Tämän ”Trollitehtaana” epävirallisemmin tunnetun firman epäillään sekaantuneen aiemmin muun muassa Britannian brexit-äänestykseen ja Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016. Viimeksi mainittu kuvio vei Prigozhinin myös FBI:n etsintäkuulutuslistalle.

Lisää luettavaa