Napit vastakkain ajautuneet Universal ja Tiktok pääsivät sopuun, levy-yhtiöjätin musiikki palaa alustalle

2.5.2024 14:03

Levy-yhtiöjätti Universal Music Group ja muutamassa vuodessa valtaisaan suosioon noussut some-alusta Tiktok ajautuivat alkuvuodesta riitaisaan pattitilanteeseen, kun osapuolten välinen lisenssisopimus vanheni. Uutta sopimusta neuvotellessa osapuolet eivät päässeet yksimielisyyteen esimerkiksi artisteille maksettavista korvauksista, jotka UMG:n mukaan olivat ”vain murto-osa” siitä, mitä muut some-alustat maksavat. Lisäksi UMG:n mielestä Tiktok ei tee riittävästi toimia huolehtiakseen käyttäjien turvallisuudesta sekä artistien ja biisintekijöiden tekijänoikeuksista. Tiktokissa luonnollisesti kiistettiin väitteet ja syytettiin puolestaan UMG:tä ahneeksi. Riidan vuoksi Universal veti artistiensa (joita ovat muun muassa Taylor Swift, The Weeknd, Billie Eilish, Adele ja Drake) musiikin pois alustalta.

Nyt UMG ja Tiktok tiedottavat päässeensä riita-asiassa yhteisymmärrykseen ja uusineen lisenssisopimuksen. Näin ollen Universalin edustamien artistien musiikki palaa Tiktokiin ja alustan käyttäjät voivat jälleen lisätä julkaisuihinsa Universalin artistien musiikkia. Universalin ja Tiktokin julkaisemassa yhteistiedotteessa todetaan osapuolten myös panostavan siihen, ettei tekoälyn kehittyminen ja kasvava käyttö uhkaa artistien ja taiteilijoiden toimeentuloa ja tekijänoikeuksia. Tiktokin kerrotaan sitoutuneen poistamaan tekijänoikeuksia rikkovan ja laittoman musiikin alustaltaan sekä tarjoamaan parempia työkaluja artisteille ja biisintekijöille.

Kiinalaisen Bytedancen omistama Tiktok, jolla on maailmanlaajuisesti yli 1,5 miljardia käyttäjää, on erityisesti nuorten keskuudessa suosittu some-alusta, jossa käyttäjät jakavat lyhyitä videopätkiä, joita monesti ryyditetään musiikilla. Tiktokista on tullut merkittävä ponnahduslauta monille artisteille ja viraali-ilmiöiden luoja; tuoreiden tutkimusten mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa 16-19 -vuotiaat löytävät uutta musiikkia nimenomaan Tiktokista.

Lisää luettavaa