Netflix-tärppi: Avoin ja kaunistelematon What Happened, Miss Simone?

Tänään saa Netflixissä ensi-iltansa Nina Simonesta kertova upea dokumentti. Soundi suosittelee!

kuva: Peter Rodis / Netflix

Netflixin tänään julkaisema What Happened, Miss Simone? -dokumentti kouraisee syvältä, eikä siihen vaadita muuta kuin Nina Simonen (1933-2003) tarinan kertominen rehellisesti ja läheltä – niin läheltä kuin se edesmenneen taiteilijan kohdalla on ylipäänsä mahdollista.

Suorapuheisuudessaan paljastava on myös Ninan tytär, joka sai konkreettisesti kokea äitinsä pahimmat puolet.

Liz Garbusin ohjaama dokumentti piirtää julmetun tarkan kuvan poikkeuksellisen lahjakkaasta ja täysin ainutlaatuisesta taiteilijasta, joka paitsi koki itse aivan liikaa pahaa, oli itsekin hyvin ristiriitainen ja arvaamaton hahmo.

Jos Nina Simone olisi saanut sen mistä haaveili, ei hänestä olisi koskaan tullut juhlittua blues/jazz-artistia. Hän unelmoi klassisen pianistin urasta, mutta haaveet tyssäsivät käytännössä ihonväriin. Olosuhteiden pakosta hän päätyi esittämään bluesstandardeja baareihin, vaihtoi asian äidiltään salatakseen oikean nimensä (Eunice Waymon) taiteilijanimeen ja alkoi baarin omistajan vaatimuksesta laulaa.

Taitavana pianistina Nina Simone haikaili klassisen musiikin pariin koko elämänsä, etenkin kirotessaan keikan aikana keskustelevaa moukkamaista yleisöä. Hänen suuri haaveensa oli päästä soittamaan Carnegie Halliin. Sinne hän toki pääsikin, mutta harmikseen ei soittamaan Bachia.

kuva: Herb Snitzer / Netflix

Yleisellä tasolla dokumentti tuo konkreettisesti esiin sen, kuinka paljon ihonväri voi sanella ihmisen elämää. Sitä epäkohtaa vastaan Nina taisteli koko uransa ajan paitsi henkilökohtaisesti myös julkisesti – erittäin ärhäkästi ja uransa kustannuksellakin.

Yksityisellä tasolla dokumentti valottaa riipivän paljastavasti Nina Simonen kokemaa perheväkivaltaa, sekä kertoo kohdettaan suojelematta Ninan mielenterveysongelmien laukaisemasta erittäin tylystä ja häilyvästä käytöksestä. Suorapuheisuudessaan paljastava on myös dokumentissa paljon äänessä oleva Ninan tytär, joka sai konkreettisesti kokea äitinsä pahimmat puolet.

Myöhemmän uran haastattelut ja esiintymiset ovat paljastavuudessaan epämiellyttävää katsottavaa, niin hauraalta, onnettomalta ja epätasapainoselta Nina vaikuttaa.

Ninan loppuelämää varjostivat taloudellinen ahdinko, maasta toiseen muuttaminen, terveysongelmat ja uran rajut vaihtelut.

Myöhemmän uran haastattelut ja esiintymiset ovat paljastavuudessaan epämiellyttävää katsottavaa, niin hauraalta, onnettomalta ja epätasapainoselta Nina vaikuttaa. Mutta niissäkin musiikki on puhdasta taikaa.

Kaikkein eniten dokumentissa koskettaakin itse musiikki. Se, kun näkee Ninan esittämässä laulujaan tummalla, erikoisesti värisevällä äänellään, musiikkiin uppoutuneena, etäinen ja eleetön ilme kasvoillaan. Hurjan teknisen ja tarkan pianonsoiton sekä huolettoman ja tunteiden viemän laulun välinen kontrasti on ainutlaatuista.

What Happened, Miss Simone? on harvinaisen avoin ja kaunistelematon muotokuva, joka onnistuu esittämään kohteensa tärkeänä ilman turhanpäiväistä kiillotusta tai valheellista kaunistelua.

Tämä on käsky: katsokaa.