Niin ne ajat muuttuvat: Sony lopetti ”vanhanaikaisten” vinyylien painamisen 28 vuotta sitten, avaa nyt uuden painon Japaniin

Vinyylien suosio sai Sonyn pyörtämään lähes kolme vuosikymmentä vanhan päätöksensä olla painamatta levyjä.

Vinyylilevyt nauttivat maailmalla nyt sen verran suurta suosiota, että vuonna 1989 niiden painamisen cd-tuotannon edestä lopettanut Sony Music Entertainment aikoo aloittaa lättyjen tuotannon ensi vuonna uudelleen, raportoi CNN Money. Yksityiskohdat operaatiosta ovat vielä suhteellisen vähäisiä, mutta tuotanto ollaan aikeissa aloittaa vuoden 2018 maaliskuuhun mennessä Tokion lounaisosissa sijaitsevassa tehtaassa. Se, mitä genrejä edustavia levyjä yhtiö aikoo vinyyleinä painattaa, on vielä kuitenkin hämärän peitossa.

Sonyn kiinnostus vinyylimarkkinoille palaamiseen on aivan ymmärrettävää, sillä CNN kertoo konsultointiyhtiö Deloitten ennustaneen vinyylimyynnin vastaavan parhaimmillaan jopa 18%:sta kaikista fyysisten äänitteiden myynnistä tänä vuonna. Mistään pikkurahoista ei siis ole kyse, vaikkakin cd- ja digiformaatit peittoavat vinyylin myyntiluvuillaan edelleen varsin selkeästi.