Nirvanan klassikkoalbumin tuottaja: 90 prosenttia Nevermindin soundista on Dave Grohlia

4.8.2016 16:00

Syyskuussa tulee kuluneeksi 25 vuotta Nirvanan Nevermind-albumin julkaisusta. Ikonisen 90-luvun merkkipaalun tuottaja Butch Vig kertoi levyn tekemisestä ja yhtyeen kanssa työskentelystä tuoreessa Ultimate Guitarin haastattelussa.

– Vastoin yleistöä luuloa, he eivät olleet mitään velttoilijoita. Nirvana oli helvetin tiukka bändi ja he halusivat tehdä levyn, joka potkii perseelle. Dave Grohl kertoi minulle bändin treenanneen päivittäin kuuden kuukauden ajan ennen albumin äänityksiä. Kaikki jutut on purkitettu yhdellä tai kahdella, ehkä kolmella otolla, Vig muistelee.

– Muistan esituotannon ensimmäisen päivän. Kurt Cobainilla ja Krist Novoselicilla oli helvetin kovaääniset vahvistimet ja pieni PA, mutta ei ollenkaan rumpumikkejä, joten niitä ei sitten mikitetty. He aloittivat Smells Like Teen Spiritillä ja minä vain pyörin ympäriinsä: ”voi luoja, että kuulostaa vitun upealta!” Minulta kysytään usein, miten Nevermindin soundi syntyi. 90 prosenttia siitä soundista on Dave Grohlia. Daven soittotyyli on niin voimakas. Hän on mieletön muusikko, Vig hehkuttaa.

Vaikka Butch Vig onkin itsekin rumpali, eniten Nevermindilla kiinnitettiin kuitenkin huomiota kitaroihin ja eri soundeihin. Oman haasteensa studiotyöskentelyyn toi Cobainin vaihteleva mieliala.

– Kurt oli todella hauska ja ulospäinsuuntautunut. Hänellä oli sana hallussa ja todella karu huumorintaju. Mutta yhtäkkiä hän saattoi sulkeutua ja vain istua nurkassa tai lähteä studiolta kokonaan. Aivan kuin joku olisi kääntänyt katkaisijasta, niin nopeasti hänen mielialansa muuttuivat. Kun hän taas tuli takaisin, hän oli täysin keskittynyt ja valmis soittamaan. Minun piti siis osata olla valmiina oikealla hetkellä.

Lisää luettavaa