No NYT tärähti – Junttidiskon kuningas vierailee Ensiferumin albumilla!

Melodinen death/folkmetal-yhtye Ensiferum julkaisee One Man Army -uutuusalbuminsa 20. helmikuuta (aiheesta enemmän seuraavassa Soundissa, joka ilmestyy 28.1.).

Anssi Kipon komennuksessa taltioitu komea teos tarjoaa uusia Ensiferum-tuulia jo pitkäsoiton alkupuolella, mutta ensimmäisen jättiyllätyksen tarjoilee Two Of Spades -kappale. Vähintäänkin tarttuvan ”kansanmusiikkimaisen” kitaraliidin omaava biisi ehtii edetä parin minuutin kohdalle ennen kuin kuulija tipahtaa totaalisesti penkiltä…

Mitä täällä NYT tapahtuu: diskokomppia, ”huh, hah, huh, hah” -laulua ja viheltelyä… Voisiko se olla? KYLLÄ VOI.

Seuraavaksi äänessä on itse junttidiskon kuningas, Ilkka ”Frederik” Sysimetsä. On nimittäin kuulemisen arvoista, kun Frederik tulkitsee Ensiferumin albumilla muun muassa rivit ”edessäin seisovat Valhallan portit / kädessäin hyvin pelatut elämän kortit…”

Two Of Spadesin säveltäminen oli erittäin hauskaa! Se muutti muotoaan moneen kertaan, mutta lopulta osat loksahtivat kohdalleen. Ensiferumin mahtavimpia puolia on juuri se, että ideoita ei tyrmätä vaan kaikkia hullujakin juttuja kokeillaan. En muista, kuka ehdotti bridgeriffiin discokomppia, mutta tämän oivalluksen jälkeen meininki muuttuikin jo aivan hurjaksi. Mahi (Markus Toivonen, kitara) oli sitten onnistuneesti yhteydessä Frederikiin ja kyllähän Reetun vierailu on eräs koko albumin kruununjalokivistä – tosin jotkut puritaanit voivat olla eri mieltä, nauraa basisti Sami Hinkka.

Puritaanit sanovat mitä sanovat, mutta onhan tuo Two Of Spades aivan mahtava biisi! Ilkeintä tässä on vain se, ettei ääninäytteitä ole vielä tarjolla.

Pitkäsoiton nimibiisin video on sen sijaan jo nähtävissä ja Soundihan uutisoi aiheesta täällä.