No siinä ei kauaa mennyt: vuosi sitten hajonnut Toto palaa raskaasti uusitulla kokoonpanolla

Toto. Kuva: Samuli Pentti

Pitkän linjan aor-suuruus Toto soitti jäähyväiskeikkansa Philadelphian Metropolitan Opera Housessa vasta noin vuosi sitten. Nyt yhtye suunnitteleekin sitten jo maailmankiertuetta uudistetulla kokoonpanolla.

Paluun aivoina toimivat orkesterin perustajajäseniin lukeutuva kitaristi Steve Lukather ja pitkäaikainen laulaja Joseph Williams. Alkuperäiskosketinsoittajat Steve Porcaro ja David Paich eivät ole menossa mukana. Heidän tilalleen on kiinnitetty Huey Lewis and the News -basisti John Pierce, Snarky Puppy -rumpali Robert “Sput” Searight ja kosketinsoittaja Steve Maggiora. Kokoonpanon täydentävät Toton riveissä aiemminkin musisoineet kosketinsoittaja Dominique “Xavier” Taplin sekä multi-instrumentalisti Warren Ham.

Yhtye suunnittelee suuntaavansa koronatilanteen hellittäessä Dogz of Oz -nimiselle kiertueelle, jolla se lupailee soittavansa ”kaikki hitit, harvinaisempia poimintoja sekä Lukatherin ja Williamsin soolotuotantoa”.

”Emme voisi olla enempää sinut tämän siirron kanssa”, Lukather toteaa lausunnossaan. ”Suhtaudumme tulevaisuuteen virkistävällä, optimistisella innolla. Tällä hetkellä Joe ja minä olemme ainoat yhtyeen pitkäaikaiset jäsenet, jotka haluavat olla tien päällä ja tuoda musiikkia useita sukupolvia kattavalle fanikunnallemme. Olen ollut miltei neljä ja puoli vuosikymmentä ainoa alkuperäisjäsen, joka ei ole koskaan missannut konserttia tai albumia, pitäen huolta yhtyeen perinnöstä ja varmistaen musiikin soivan livekeikoilla. Se on jotain, mitä en ole koskaan lopettamassa.”

”Luke ja minä olemme kokeneet paljon yhdessä”, Williams kommentoi. ”Hän on minulle kuin veli. Luova yhteistyömme on aina rikastanut elämiämme. Kun katsomme yhdessä mitä tuleman pitää, edessämme ei ole kuin innokasta odotusta päästä näkemään päämme sisältö elävänä. En tiedä siihen ketään muuta parempaa kumppania kuin tämän elinikäisen, lojaalin ja lahjakkaan ystävän ja bändikaverin. Me olemme viimeiset pystyssä… the Dogz of Oz!”