Olemme saapuneet pisteeseen, jossa edes The Wholla ei ole oikein varaa kiertää kunnolla maailmaa

10.4.2023 21:26

Harvassa ovat The Whon kokoluokan rockyhtyeet. Silti kohta kuusikymppisiään viettävä brittimammuttikaan ei ole immuuni kiertämisen nykyisille taloudellisille realiteeteille.

Näin ainakin laulaja Roger Daltreyn mukaan.

Yhtye esiintyi viime vuoden lopulla Las Vegasissa ja kyseinen keikka saattaa jäädä jopa yhtyeen viimeiseksi Yhdysvaltain maaperällä.

”En tiedä tulemmeko enää koskaan takaisin kiertämään Amerikkaa”, Daltrey toteaa USA Todaylle. ”On vain yksi rundi jonka voisimme tehdä, orkesterin kanssa esitettävä Quadrophenia-spektaakkeli. Mutta on aika vaativaa laulaa sitä musiikkia, varsinkin kun täytän ensi vuonna 80. En koskaan sano ei koskaan, mutta tällä hetkellä se on hyvin epätodennäköistä.”

Daltery lisää, että kiertäminen on monille artisteille taloudellisesti haastavaa koronapandemian jäljiltä nousseiden matkustus- ja majoituskustannusten myötä. Artistit alkavat nähdä tuottoja vasta muutaman konsertin jälkeen ja mikäli keikkoja joudutaan perumaan sairastumisten takia, etukäteen kustannusten kattamiseksi käytetyt rahat jäävät sille tielleen.

Daltrey tosin toteaa, että yhtye on tällä haavaa parhaassa keikkaiskussa koskaan.

”Nautimme siitä. Pete [Townshend] ei pysty hyppäämään enää kolmen metrin korkeuteen, mutta pääsee hän metriin, joten ei hassumpaa! En heiluttele mikkiä juuri lainkaan, sillä sillä ei ole enää soundin kannalta merkitystä. Aiemmin kaikkien noiden juttujen myötä se oli kuin sirkusesitys. Olemme nykyään enemmän. Olen ylpeä että musiikkimme on kypsynyt, ja mielestäni tätä voisi kutsua moderneimmaksi klassiseksi musiikiksi.”

The Who kiertää Eurooppaa kesä- ja heinäkuussa. Suomea tai muita Pohjoismaita ei kalenterista kuitenkaan löydy.

Lisää luettavaa