”Olin olympiatason juoppo” – Jason Bonham kertoo, miten oli vähällä ajautua samaan kohtaloon kuin isänsä

13.3.2023 09:11

Jason Bonham vieraili tässä päivänä muutamana Scars and Guitars -podcastin vieraana kertomassa kuulumisiaan. Puheenaiheeksi nousi varsin vakaviakin asioita: Jasonin isä, Led Zeppelin -suuruus John Bonham tietysti poistui keskuudestamme aivan liian aikaisin kuollessaan vuonna 1980 alkoholin ongelmakäytön seurauksena, ja Jason kertoo, että hänellä meinasi elämä lipsahtaa samoille laduille.

”Olen ollut kiltti poika ja raittiina 22 vuoden ajan. Enkä aikaisemmin koskaan uskonut sanovani näin, koska rakastin juomista siinä missä kuka tahansa. Enkä tyytynyt vain yhteen tai kahteen drinkkiin. Olin olympiatason juoppo”, Bonham kertoo.

”En koskaan uskonut soittavani musiikkia selvin päin, mutta itse asiassa pidän siitä. Soitan edelleen joissain bändeissä, joissa porukka juo, ja keikkaa seuraavana päivänä he saattavat hihkua, miten eilisilta oli mahtava. Minä sitten vastaan, että oliko? Oletko ihan varma? Sinultahan sammuivat valot kuusi biisiä ennen loppua.”

Bonham kertoo tulleensa raittiiksi pikkuhiljaa. Kun humalassa tapahtui liian monta vaaratilannetta ja ihmissuhteet kärsivät, oli lopulta pakko puhaltaa peli poikki.

”Minulla jäi välillä putki päälle ja mietin sitten myöhemmin, että ’oho, mitenkäs selvitän tämän puolisolleni’. Joskus saatoin herätä sairaalasta, eikä puolisoni tiennyt siitä mitään. Lääkärit sanoivat, että olet onnekas kun olet hengissä. Sammuit, löit pääsi, teit sitä ja tätä ja löysimme kaikkea tällaista verenkierrostasi. Minä sitten vain väänsin asiasta vitsiä”, Bonham sanoo.

”Onhan se noloa, kun heräät ja lääkärit ympärilläsi kuiskivat, että hän tulee tajuihinsa. Ihmettelet sitten siinä, että miten minä tänne päädyin, minähän olin äsken lentokoneessa matkalla kotiin. Näin tapahtui, kun soitin ensi kerran Sammy Hagarin kanssa. Vuosi taisi olla 1997, ja minulla kesti vielä neljä vuotta ennen kuin otin asian vakavasti. Neljä vuotta ennen kuin päätin, että nyt täytyy ryhdistäytyä.”

Jason sai apua myöhemmin Pete Townshendilta, johon hän törmäsi päihdeklinikalla Britanniassa.

”Pete oli tukihenkilöni, kun raitistuin. Hän oli ihan paras siinä roolissa. Hän kertoi tarinoita isästäni, ja hän vei minut vertaistukiryhmiin. Olen edelleen kiitollinen, kun minulla oli elämässäni joku, joka selvitti minulle niitä asioita eri tavalla”, Bonham sanoo.

”Ajattelin, että hänen kanssaan en juttele millekään tavalliselle taksikuskille. Enkä sano tätä mitenkään pahalla taksikuskeja kohtaan, mutta en minä pysty samaistumaan heihin. Peten kaltaiseen kaveriin kuitenkin pystyn samaistumaan, ja olen pysynyt raittiina noista hetkistä alkaen.”

Lisää luettavaa