Omakohtaista fiktiota kiertuelämästä – Sentencedin Sami Lopakka debytoi kirjailijana

Sentenced- ja Kypck-kytköksistä aikaisemmin tunnettu Sami Lopakka debytoi nyt myös kirjailijana. Vaikka tosielämän tarinaakin olisi kertynyt kerrottavaksi bändikuvioista, on Lopakan ensimmäinen kirja Marras fiktiivinen romaani. Toki omakohtaiset kokemukset ovat varmasti avittaneet lopputuloksessa – onhan kyseessä romaani, joka kertoo Euroopan-kiertueesta.

”Meno äityy tuollaisen porukan reissuilla melkein aina hyvin… Tulehtuneeksi”

– Ne olivat mulle usein pohjattomia spiraaleja alemmas ja yhä alemmas. Kaveruudesta, viinasta ja pimeydestä kirjassa enimmäkseen on kyse, mutta pääsin matkan varrella myös monien muiden aiheiden äärelle. Kiertueromaania ei ole ennen tullut vastaan, mietin jo tien päällä monesti että tässä olisi kirjan aineksia. Meno äityy tuollaisen porukan reissuilla melkein aina hyvin… Tulehtuneeksi, Lopakka kuvailee.

Esikoisromaani hautui keskeneräisenä vuosien ajan, kunnes Samille hänen omien sanojensa mukaan tuli pakottava tarve saattaa se päätökseen.

– Vuoden verran siihen meni sen jälkeen – kirjoitin myös aiemmat pätkät uusiksi. Pitkä hautumisaika oli hyväkin, vuosien varrella tuli nähtyä lisää elämää ja sen varjoja, ne kaikki heijastelevat nyt tekstissä.

– Kun romaani meni sitten Likelle läpi, tuntui että nousen ilmaan, ilman jakkaraa ja köyttäkin. Isoimmat onnistumisen tunteet olen tällä niin sanotulla taiteellisella polullani saanut juuri tästä. Kirja-alalla on hommissa ihan helvetin rautaista sakkia, sen totesin viimeistelyvaiheessa, Lopakka kuvailee.

Vallan kirjailijaksi Sami ei ole heittäytymässä, vaan Kypckin alias Kurskin kolmas levy on tällä hetkellä työn alla. Hiili Hiilesmaan miksaama albumi näkee päivänvalon maaliskuussa Riku ”Spinefarm” Pääkkösen Ranka Kustannus -yhtiön kautta.

Marras-romaanin tekeminen on ollut kuitenkin sen verran hieno kokemus, että jotain suunnitelmia sulkakynän heiluttamiseenkin on jo olemassa.

– Kirjailijan urasta en tiedä, lyhytnäköisenä mulkkuna hahmottelen aina vuoden tai kaksi kerrallaan. Mutta tämä kirjoitushomma on tuntunut koko ajan kotoisalta. Teen lisää, mikäli olen hengissä.

Teksti: Heta Hyttinen
Kuva: Vesa Ranta

Juttu on julkaistu alun perin Soundissa 12/2013

Tekstinäyte löytyy Levykauppa Äxän sivuilta
Soundiinkin kirjoittavan Antti Luukkasen arvion voi lukea täältä