Onko The Beatlesin hitistäkin tutulla kadulla yhteyttä orjakauppaan? Kohuun tuli nyt museon virallinen kanta

AOP

Penny Lane ei ole nimetty orjakauppias James Pennyn mukaan, todetaan virallisessa tiedotteessa.

The Beatlesin klassikkokappaleestakin tuttu, Liverpoolissa sijaitseva Penny Lane nousi hiljattain otsikoihin, kun sen epäiltiin saaneen nimensä orjakauppias James Pennyn mukaan. Penny Lane -kylttejä onkin viime aikoina töhritty muun muassa suttaamalla kylteistä ’Penny’ yli ja kirjoittamalla sen ylle sana ’Racist’.

Liverpoolin pormestari pyysi asiantuntijoita perehtymään nimen historiaan ja alkuperään ja nyt Liverpoolin Internation Slavery Museum on julkaissut virallisen tiedotteen, jonka mukaan kadun nimellä ei ole yhteyttä orjakauppaan.

”Kävimme asiaa läpi yhdessä orjien historiaan perehtyneen Laurence Westgaphin, orjahistorian emeritusprofessori Tony Tibblesin sekä historioitsija Glen Huntleyn kanssa ja tulimme siihen lopputulokseen, ettei mikään saatavilla oleva tutkimustieto osoita, että Penny Lanella ja James Pennylla olisi mitään historiallista yhteyttä”, toiminnanjohtaja Janet Dugdale kirjoittaa museon tiedotteessa.

Kymmenen vuoden ajan Liverpoolin katujen nimien alkuperää tutkinut historioitsija Richard MacDonald kertoi Rolling Stone -lehdelle antamassaan haastattelussa tulleensa myös kollegojensa kanssa siihen tulokseen, ettei Penny Lanella ja James Pennylla todennäköisesti ole mitään yhteyttä. Varhaisin löydetty maininta kadusta on 1840-luvulta, jolloin se tunnettiin nimellä Pennies Lane. James Penny puolestaan kuoli vuonna 1799.

”Niihin aikoihin Penny Lane oli vain pahainen kuja maalla, mikä ihmetytti minua. Olisi todella outoa nimetä joku kuja keskellä maaseutua jonkun mukaan samalla tavalla miten maineikkaita katuja nimettiin jossain kaupungin keskustassa”, MacDonald tuumaa.

Penny Lanen nimen todellinen alkuperä on edelleen mysteeri.