Paleface ja yli 20 muuta räppäriä J. Karjalaisen menestyslevyn kimpussa – Lue tekijöiden kommentit

14.3.2014 05:00

Suomen kärkikastin hiphop-tuottajat ja räppärit ovat tehneet upean kunnianosoituksen J. Karjalaiselle. Palefacen johdolla he ovat ottaneet Et ole yksin -albumin raidat pohjalle ja rakentaneet biisit täysin uuteen asuun pukevan Nyt kolisee -albumin.

Levyltä on luvassa ensimmäiset ääninäytteet myöhemmin tänään (löytyy jo täältä), mutta nyt J. ja Paleface avaavat erikoisen projektin taustoja Soundille.

Teksti: Arttu Tolonen


J. Karjalainen julkaisi Et ole yksin levynsä 364 päivää sitten. Nyt sen tarina saa yhden uuden sivuraiteen, kun Palefacen kipparoima ja kuratoima Nyt kolisee -levy julkaistaan 4.4.

Tarinan juuret löytyvät irtohuomiosta ja satunnaisesta kohtaamisesta.

Et ole yksin -levyä vuonna 2013 miksatessaan J. Karjalainen ja tuottaja-rumpali Janne Haavisto panivat merkille, että muista raidoista riisuttuna Haaviston ja basisti Tom Nymanin muodostama rytmiryhmä kuulosti todella funkilta. Rytmeistä löytyi soul- ja jopa hiphop-vibaa.

Janne mainitsi asiasta Karri ”Paleface” Miettiselle vuoden 2013 Ruisrockin bäkkärillä.

Tästä alkoi prosessi, jonka puitteissa Et ole yksin -sessioiden raidat purettiin ja laitettiin jakoon Palefacen valitsemalle joukolle paritettuja räppäreitä ja tuottajia. Mukaan valikoitui kirjava joukko marginaalin kyntäjistä klubibängereiden metsästäjiin.

Emme antaneet mitään ohjeita tai ukaaseja.

– Meillä oli lähinnä vieno toive, että alkuperäisen biisin tunnistaisi jostain pienestä asiasta edes, mutta muuten emme antaneet mitään ohjeita tai ukaaseja, Karjalainen muistelee.

– Mikä olikin hyvä, sillä takaisin tuli todella monella eri tyylillä tehtyä tavaraa.

Levyn nimeksi tuli Nyt kolisee, joka on anagrammi alkuperäisen nimestä. Se ei ole remix-levy sanan perinteisessä merkityksessä, vaan originaalin pohjalta oman monologinsa aloittava kommentti, joka on osoitettu sekä alkuperäisen tekijälle että suomalaiselle musiikkielämälle laajemmin.

– Oli hienoa huomata, miten pienien yksityiskohtien varaan voi rakentaa ihan uusia biisejä. Se pakottaa katsomaan niitä omia tekeleitäkin ihan eri kantilta, Jukka lisää.

Pientä skarppausta oli ilmassa, kun oltiin Jukan matskujen kanssa tekemisissä

Et ole yksin -levyn lisäksi Nyt kolisee kommentoi sekä suomalaisten räppärien ja J:n että suomiräpin ja suomirockin välistä suhdetta. Suomenkielisen räpin noustessa valtavirtaan, osapuolten lähentyminen ja keskinäinen hankaus on vääjäämätöntä.

– Vastaavana tuottajana jumppasin joissain tapauksissa aika paljon räppärien tekstejä, Karri sanoo.

– Joskus, ja varsinkin niin sanotuissa ”fiiteissä”, räppäreillä on taipumus vain sylkeä kiinnittämättä kauheasti huomiota tekstikokonaisuuteen. Tässä halusin tekstien olevan yhtä huoliteltuja kuin alkuteoksessa.

Vastaavan tuottajan mielestä parhaat suomalaiset rap-lyyrikot voi nyt jo asettaa samalle viivalle muiden lyyrikoiden kanssa, eli tasoitusta ei tarvitse antaa.

– Kaikki näkivät todella paljon vaivaa omien kelojensa kanssa, Karri sanoo. – Kyllä monen kohdalla huomasi, että pientä skarppausta oli ilmassa, kun oltiin Jukan matskujen kanssa tekemisissä.

– Minusta oli tosi hienoa kuulla Karrilta millaisella innolla ja rispektillä jengi lähti tähän hommaan mukaan, Jukka lisää.


Eri esittäjiä: Nyt kolisee
Julkaisu 4.4.2014

1. Solonen & Kosola: Miljoona vuotta (Meripihkahuone)
2. Pyhimys & Paperi T: Et ole yksin (Et ole yksin)
3. Kevin Tandu & Toinen Kadunpoika: Nykyään näin (Sinivalkoisia sirpaleita)
4. Tommy Lindgren: Mitätön (Riisinjyvä)
5. Timo Pieni Huijaus: Käänteinen Matadori (Sinisestä kankaasta)
6. Asa: Yhes Yös (Mennyt mies)
7. Stepa & Are: Reissulaulu (Yksi kerrallaan)
8. Heikki Kuula: Ilonalle (Sydänlupaus)
9. Juno & Alex Sandunga: Mi Chica Canela (Marquita)
10. Paleface & Sidi Hossni Boudali: Ingouba (Kreosoottii)
11. Kesken, Keke & Kube: Uudet (Ole nuori)
12. RPK: Lähde (Kurkien äänet)
13. Tantr Slangrr, Chyde, Lempi-Joe & Paleface: Historiaa (Mennyt mies)

Lisää luettavaa