Paleface julkaisi biisin isistä, pojista ja vaikenemisen kulttuurista – uusi albumi tulossa ensi keväänä

4.11.2022 09:26

Teksti: Timo Isoaho
.
Suomalaisen hiphopin pioneeri Karri ”Paleface” Miettinen julkaisee uuden Autofiktio-studioalbumin ensi kevään aikana. Edellinen varsinainen Paleface-levy Luova tuho ilmestyi kahdeksan vuotta sitten. Tänään saatiin kuultavaksi Autofiktion ensimmäinen single Miehet ei itke, tarkasta tämä biisi alempaa.
.
”Se on tarina isistä ja pojista sekä vaikenemisen kulttuurista, sillä täällä miesten on ollut perinteisesti hankala avata suutaan. On jopa menty mieluummin hautaan kuin puhuttu vaikeuksista tai tunnustettu epäonnistumisia”, sanoo Paleface.

”Aihe on tärkeä ja ajankohtainen. Hiljattain julkaistussa Hyvin sanottu -tutkimuksessakin todettiin, että osasyy syrjäytymiseen voi olla se, että poikia kasvatetaan yhä piilottamaan tunteensa ja olemaan vahvoja. Biisissä on myös muita ulottuvuuksia, ja räppään siellä esimerkiksi Manu-ukistani, joka lähti aikoinaan jatkosotaan 16-vuotiaana.”

Uusi levy on kokonaisuutena painava ja inhimillinen. Muita aiheita ovat muun muassa lähiöt, päihteet, kulttuurinen omiminen (whiteboy-räppärit mustassa musiikissa), onnen etsintä, koulukiusaaminen ja Koskelan murhatapaus.

”Omia lapsiani liippaavassa biisissä taas pohdiskellaan sukupuolirooleja ja sitä, minkälaiseen maailmaan omat tyttöni ovat syntyneet. Ja niin, välillä toki räpätään ihan vaan räppäämisen ilosta!” Paleface sanoo.

Kerropa hieman myös levyn musiikillisesta suunnasta?

”Albumi nojaa perinteisen räpin estetiikkaan, mutta mukana on paljon livesoittoa. Päätuottajana toiminut Santeri ’MD$’ Kauppinen on tunnettu moderneista tuotannoista, mutta tällä kerralla mennään perinteisemmän räpin ja ysäri-boombäpin äärelle. Levy hengittää ja bängereiden ohella on pyritty myös pienimuotoisuuteen. Useasta biisistä on esimerkiksi dropattu rummut kokonaan pois”, Paleface kertoo.

”Levyllä skulaavat muun muassa Sami Yaffa (sähköbasso), Valtteri Pöyhönen (koskettimet), Arttu Takalo (vibrafoni), Anssi Salminen (kitara ja mandoliini), Jukka Eskola (trumpetti), Abdissa Assefa (perkussiot), Antti Lötjönen (kontrabasso) ja Joonas Widenius (flamenco-kitara). Erikoismaininta taas menee Teri Mantereelle, sillä hänen taustalauluja ja stemmoja kuullaan paljon!”

Lisää luettavaa