Palkittu kirjailija löysi lohdun nylonkielisestä kitarasta – Ensinäytössä Samuli Putron mentoroiman J.P. Laitisen Äiti-video

Laitinen päätyi vahingossa uuden aluevaltauksen äärelle.
27.3.2024 11:18

Palkitusta Lume-esikoisromaanista (Teos 2019) tuttu kirjailija J.P. Laitinen, jolla on musiikkitaustaa perkussionistina, julkaisee 31. toukokuuta laulaja-lauluntekijä -henkisen esikoisalbuminsa Rakkauden kappaleita tamperelaisen Soundhillin kautta.

”Kun eräs mahdoton rakkaus päättyi tuskalliseen haaksirikkoon, huomasin kirjoittavani lauluja. Ensimmäistä kertaa. Kyyneleet kastelivat vanhan nylonkielisen, kun yritin pitää maailmani kasassa. Se helpotti. Kipu jäi taakse mutta lauluja syntyi lisää. Oli ihmeellistä nähdä, miten teksti muuttuu, kun sitä kuljettaa melodia. Kokeilin keikkoja ja palaute oli inspiroivaa. Albumi oli seuraava looginen askel”, Laitinen kertoo.

”Tärkeä apu on pitkin matkaa ollut Samuli Putro, vanha ystävä, joka pääsi tahtomattaan mentorin rooliin. Olemme molemmat Raahesta kotoisin. Soitin perkussioita muutamalla Zen Cafén keikalla joskus 90-luvulla. Toinen takapiru levyllä on tuottaja Riku Mattila, joka kuunteli ja kommentoi demoja. En voi kiittää näitä vanhoja maestroja tarpeeksi.”

Soundissa saa nyt ensiesityksensä Äiti-singlen kylkeen tehty musiikkivideo. Sami Reivisen ohjaaman videon voit katsoa tuosta ylempää.

”Biisissä on vahva ekologinen viesti, tosin en ole varma kuinka moni kuulee sen rivien välistä. Hovikriitikkoni, muusikko Eeva Meret huomasi sen heti. Toinen ystävä puolestaan sanoi, että biisi itkettää, koska siitä tulee mieleen oma lapsuus. Tuntuu onnistumiselta, kun teksti saa useita mahdollisia tulkintoja”, Laitinen pohdiskelee.

”Kävelin Pispalan rannoilla ja kuuntelin Mirel Wagneria. Mirelin ääni vei syvään, hartaaseen ja kauniiseen paikkaan. Kotona Äiti syntyi yhdeltä istumalta. Joskus oikeat sanat tunnistaa väkevästi ja varmasti. Jotenkin niihin liittyy tieto, että mitenkään muuten ei voisi olla.”

Lisää luettavaa