Ensinäytössä Pambikallion ihanan kesäinen Antaa tulla vaan -video – Lue myös haastattelu

1.10.2021 08:43

Kuluvan vuoden persoonallisimpiin kotimaisiin tulokkaisiin lukeutuva Pambikallio on julkaissut tänään kolmannen singlensä. Antaa tulla vaan -kappaleen musiikkivideo on nyt nähtävissä yläpuolella. Kiikalassa kuvatun kesäisen videon on tehnyt Ida-Maria Olva.

Pambikallio on Pauliina Nymanin ja Lauri Kallion muodostama indiepopyhtye, jonka debyyttialbumi on luvassa ensi vuoden alussa. Kuluvan syksyn aikana Pambikallio keikkailee aktiivisesti – yhtyeen voi nähdä esimerkiksi ensi viikon lopun Lost In Music -festareilla Tampereella.

Pambikallio esiteltiin Tarkkailuluokka-palstallamme Soundissa 5/2021. Lue haastattelu alapuolelta:

Pambikallio – Seikkailu popin maailmassa

Pambikallion keväällä julkaistu ensisingle Häntä tuli puskista: eihän tällaista soundia ole liiaksi tehty Suomessa eikä ainakaan suomeksi? Kappaleessa, samoin kuin kahdessa muussakin singlessä, pystyy kuulemaan 2000-luvun indierockin kokeellisemman laidan artisteja kuten Melody’s Echo Chamber, ja pystyypä kappaleiden kautta näkemään aina 60-luvun sävyihin saakka. Melodista ja näennäisen yksinkertaista, mutta rikkaan tuotantonsa puolesta hauskasti leikkisää ja unenomaista.
.
Herttoniemen-kodistaan puhelimeen vastaavat Pauliina Nyman ja Lauri Kallio (yhtyeen erikoinen nimikin alkaa hahmottua), jotka ovat kahdestaan sekä säveltäneet että toteuttaneet kappaleensa. Duon alkupisteen voi johtaa vuoteen 2019, jolloin he tapasivat toisensa olleessaan opiskelemassa musiikkia Göteborgissa. Kallio opiskeli jazz-imporvisaatiota ja Nyman klassisella puolella viulua.
.
Lauri Kallio soittaa esimerkiksi Janne Masalinin ja Jimi Tenorin yhtyeissä, ja hän julkaisi viime vuonna Rusko-soololevyn, joka koostui kokeellisista, jazziakin sivuavista instrumentaaleista äänikuvista. Toinen soolo on työn alla. 

Nymanille Pambikallio on ensiaskel artistina klassiselta puolelta popmaailmaan. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta kun hänen sävellyksiään julkaistaan, samoin uusi aluevaltaus laulajana. 

– Molemmilla meillä on paljon kokemusta popkentän ulkopuolelta, mutta nyt päätettiin tehdä popmusiikkia ja mietittiin, mitkä asiat meitä popmusiikissa kiinnostaa. Aika itsestään se siitä muotoutui, Nyman kuvailee. 

– Mä ajattelin Häntää tehdessäni, että nyt teen tosi modernia popsoundia, mutta sitten me tajuttiin että eihän tämä ole modernia nähnytkään, Kallio nauraa. – Ehkä tässä on sellainen sanaton sopimus ollut, ettei kuitenkaan lähdetä liian modernin soundin pariin. 

Molempien suurin mielenkiinto popmusiikissa kohdistuu 1960–70-luvuille, ja Kallio sanoo olevansa pedantti etenkin rumpusoundien suhteen. Uudemmasta musiikista hän sanoo pitävänsä esimerkiksi Kevin Parkerin (Tame Impala) ja Dungenin tekemisistä. 

Ensimmäiset Pambikallio-sessiot pidettiin kesämökillä Keski-Suomessa. 

– Me juteltiin tosi paljon musasta ja meillä oli paljon samanlaisia diggailun kohteita, Kallio kertoo. – Tiesin, että Pauliina tekee salaa biisejä ja ehkä vuoden hiillostin, että soita nyt mulle jotain. Viime lokakuussa mentiin sitten mökille, ja siellä pistettiin kummankin demoja läjään. 

– Silloin syntyi jo viisin ensimmäistä biisiä puolentoista viikon aikana, Nyman lisää. 

Popmusiikin piirissä pysyminen tarkoittaa myös sitä, että molempien on tietoisesti suitsittava ilmaisuaan.

– Ainakin olisi kivaa, että kappaleet menisivät ensinnäkin jostain sävellajista, eli ei mitään atonaalista kamaa lähdetä pyörittelemään, Kallio nauraa. – Ehkä siihen liittyy sellainen ajatus, että kuuntelukokemus pysyisi kepeänä. Karsii kaikkea ylimääräistä pois ja keskittyy siihen, että saa välitettyä fiiliksiä kuuntelijoille. 

– Se on itsellekin ollut suuri haaste, että onnistuu tekemään tarpeeksi simppeleitä ja tarttuvia melodioita, ettei lähde liian polveilevaksi, Nyman sanoo. – Täytyy uskaltaa luottaa siihen, että jos se kuulostaa itsestä hyvältä niin se riittää. Ei sen tarvitse olla sen hienompaa. 

Teksti: Mikko Meriläinen 

Lisää luettavaa