Paul McCartney vie Sonyn oikeuteen – Haluaa varmistaa saavansa oikeudet vanhoihin The Beatles -kappaleisiin

John Lennonin ja Paul McCartneyn säveltämien The Beatles -kappaleiden oikeudet ovat vuosien saatossa siirtyneet yhtiöiltä toisille. Tällä hetkellä kappaleet omistaa kustannusyhtiö Sony/ATV, joka osti oikeudet Michael Jacksonin perikunnalta.

Vuonna 1976 säädetyn tekijänoikeuslain mukaan ennen vuotta 1978 tehtyjen töiden oikeudet palautetaan alkuperäisille tekijöilleen 56 vuoden kuluttua työn synnystä. Lennon ja McCartney sävelsivät ensimmäiset Beatles-kappaleet vuonna 1962, josta tulee ensi vuonna kuluneeksi siis 56 vuotta.

Varmistaakseen kappaleiden oikeuksien palaavan itselleen, McCartney on nostanut kanteen Sony/ATV:tä vastaan. McCartney jätti New Yorkin oikeusistuimelle kanteen, jonka mukaan biisintekijä on yrittänyt lähestyä kustannusyhtiötä neuvotellakseen oikeuksista, mutta tuloksetta.

The Hollywood Reporter spekuloi McCartneyn nostaneen kanteen nyt varmistaakseen, että asia käsitellään amerikkalaisessa tuomioistuimessa. Duran Duran nimittin haki hiljattain Sonylta oikeuksia omiin kappaleisiinsa vastaavalla tavalla, mutta Duran Duranin tapaus käsiteltiin Englannin lakipykälien mukaan ja Sony sai pitää oikeudet.

Sony reagoi McCartneyn kanteeseen tiedotteella, jossa he kertovat olevansa pettyneitä, että vuosikymmenien yhteistyön jälkeen heitä lähestytään ”tarpeettomalla” ja ”ennenaikaisella” syytteellä.

Sonyn omistamien kappaleiden joukossa on lukuisia hittejä kuten Yesterday, Hey Jude ja Let It Be.