Pitkän linjan äänimies Ame Uusitalo on kuollut – Anssi Kela julkaisi koskettavan muistokirjoituksen

Uusitaloa ovat muistaneet myös muun muassa Brother Firetribe ja Turmion Kätilöt.
29.1.2024 13:05

Pitkän linjan äänialan ammattilainen ja ansioitunut miksaaja Ame Uusitalo on kuollut sairaskohtaukseen. Suru-uutisesta ovat sosiaalisessa mediassa kertoneet muun muassa Brother Firetribe, Turmion Kätilöt, kitaristi Mikko Kosonen sekä Anssi Kela, joka julkaisi Uusitalolle pitkän muistokirjoituksen Facebookissa julkaistun videon yhteydessä.

”Ame oli miksaajani muutaman vuoden ajan 2000-luvun alussa. Hän oli mukanani silloin, kun suosio oli suurimmillaan, mutta myös silloin, kun se oli pienimmillään. Ame oli isokokoinen, venäläisen gangsterin näköinen mies. Itse hän luonnehti ulkonäköään termillä ’miesmalli Milanosta’. Ehkä hiukan pelottavankin ulkokuoren suojassa oli lämmin ja sydämellinen ihminen. Ja maailman paras tarinankertoja”, Kela kirjoittaa.

”Minä ja bändini rakastimme Amea, hän oli meidän aurinkokuninkaamme. Keikkojen jälkeen hotellihuonejatkot olivat käytännössä sitä, että me muut istuimme puolikaaressa Amen ympärillä kuuntelemassa hänen juttujaan. Esimerkiksi sitä, missä Neuvostoliittolaisella sotilaslentokentällä lasinokkaisesta Iljushinista paiskattiin maahan häkeissä olevia kanoja ja kaksituhatta Pravdaa. Tai sitä, kun hän purki hotellihuoneen television, ja käänsi kuvaputken nurinpäin. Tai sitä, kun Ame oli mukana kansainvälisen tähtilaulajattaren kiertueella, jossa toimenkuvaan kuului keikan jälkeen käydä poimimassa miestenvessan lattialta virtsan joukossa maannut artisti. Tai sitä, kun esityksen jälkeen rumpali käski purkamaan rummut, ja Ame totteli purkamalla ne atomia pienemmiksi partikkeleiksi.”

”Kun Ame tuli keikan jälkeen miksauspöytänsä ääreltä takahuoneseen, ja häneltä kysyi, miltä keikka oli kuulostanut, oli vastaus normaalisti: ’Ai mikä? En ehtinyt kuunnella, olin töissä.’ Hän hoiti hommansa aina sataprosenttisella varmuudella ja luotettavuudella. Ei milloinkaan kiiruhtanut, ei mennyt shokkiin. Mikään ei koskaan jäänyt kiinni Amen tekemisestä. Roudaamisen, kamojen pystytyksen, miksaamisen ja purkamisen päälle hän vielä ajoi bussia. Päivät olivat raskaita ja pitkiä, mutta Ame ei ikinä valittanut. Hän puhui usein siitä, että tällaista hommaa tehdäkseen pitää tykätä vähän erilaisesta elämäntavasta. Ame oli löytänyt oman paikkansa maailmassa. Hän oli pidetty ja arvostettu. En muista koskaan kuulleeni kenenkään puhuvan Amesta mitään pahaa.”

”Tänään aion nauttia Amen muistolle pätkän HK:n Sinistä. Kyllä, olen kasvissyöjä. Mutta kuten Ame minua monta kertaa opetti: ’Ei HK:n Blö ole lihaa. Se on leivonnainen.’ Kiitos, rakas Ame. Olit ihana mies.”

Alta voit lukea Brother Firetriben, Mikko Kososen sekä Turmion Kätilöiden julkaisemat muistokirjoitukset.

Lisää luettavaa