Pohjoismaiden neuvosto palkitsee taas korkeatasoisia muusikoita ja yhtyeitä – Suomesta mukana kaksi ehdokasta

Verneri Pohjola

Palkinnon saaja julkistetaan marraskuussa.

Vuodesta 1965 saakka jaetun Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ehdokkaat vuodelle 2021 on julkistettu. Noin 40 000 euron arvoisesta palkinnosta kisaavat tuttuun tapaan joukko artisteja ja yhtyeitä, jotka edustavat pohjoismaisen musiikin koko kirjoa oopperasta jazzin ja kansanmusiikin kautta pop- ja housemusiikkiin.

Suomalaisista ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajiksi ovat mittavan ja kansainvälisen uran tehnyt koloratuurisopraano Anu Komsi sekä trumpettivirtuoosi ja solisti Verneri Pohjola. Kaikkiaan ehdokkaita on 13 – kaksi Suomesta, Tanskasta, Islannista, Norjasta ja Ruotsista sekä yksi Färsaarilta, Grönlannista ja Ahvenanmaalta. Ahvenanmaata edustaa kitaristi ja säveltäjä Peter Hägenstrand.

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saaja julkistetaan neuvoston istunnon yhteydessä Kööpenhaminassa 2. marraskuuta.

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto myönnetään joka toinen vuosi jonkun elossa olevan pohjoismaisen säveltäjän teokselle ja joka toinen vuosi – kuten nyt – muusikolle tai esiintyjäryhmälle. Vuonna 2020 palkinnon voitti Sampo Haapamäki pianokonsertostaan. Muita viimeksi palkittuja suomalaisia ovat lisäksi kapellimestari ja sellisti Susanna Mälkki (2017), viulisti Pekka Kuusisto (2013), klarinetisti Kari Kiikku (2009), Kaija Saariahon Lonh (2000) ja kapellimestari Leif Segerstam (1999).