Psykologi vahvistaa: liiallinen joulumusiikille altistuminen saattaa koetella mielenterveyttä

18.12.2017 15:21

Mikäli kuulut niihin ihmisiin, jotka tässä vaiheessa vuotta ovat jo helisemässä kulkusten helinän keskellä, tämä tieto saattaa lohduttaa. CBS nimittäin uutisoi jo marraskuussa, että liiallinen joululauluille altistuminen on uhka mielenterveydelle. Et ole ongelmasi kanssa yksin!

Jutun juoni piilee artikkelin mukaan siinä, että joulumusiikkia aletaan nykyään soittaa julkisissa tiloissa turhan aikaisin – Yhdysvalloissa muutamat liikkeet aloittavat jo lokakuussa. Joululaulut puolestaan muistuttavat jouluun liittyvästä lahja- ja valmistelukiireestä, ja kun joululaulut soivat lakkaamatta, ne tavallaan muistuttavat jatkuvasti kaikista asioista, jotka ovat vielä ennen aattoaamua tekemättä. Tämä taas saa stressikäyrän jyrkkään nousuun.

”Musiikki ohittaa järjen ja menee suoraan tunteisiimme. Joulumusiiki todennäköisesti ärsyttää ihmisiä, jos sitä soitetaan liian lujaa ja liian aikaisin”, sanoo Sky Newsin haastattelema kliininen psykologi Linda Blair.

”Se saattaa saada meidät tuntemaan kuin olisimme ansassa. Se muistuttaa, että pitää ostaa lahjoja, tehdä ruokaa ja järjestellä juhlia. Jotkut reagoivat tähän tekemällä heräteostoksia, mikä on tietysti kauppiaiden mieleen. Toiset kävelevät saman tien pois kaupasta.”

Erityisen paha tilanne on CBS:n mukaan ostoskeskusten työntekijöillä, joilta kuluu joulun aikaan runsaasti ylimääräistä energiaa joulumusiikin poissulkemiseen mielestä. Työntekijäparat joutuvat kuuntelemaan samoja kappaleita päivästä toiseen, ja pian he vain keskittyvät siihen, etteivät huomaisi miljoonatta kertaa taustalla soivaa Joulupukki matkaan jo käy -renkutusta.

Soundi ottaa osaa työläisten ahdinkoon. Kestäkää vielä viikko tai pari, kohta ollaan voiton puolella!

Lisää luettavaa