Radioheadin netistä ”katoamisen” aikaansaama huomio hämmensi bändiä – ”Emme kuvitelleet ihmisten reagoivan siihen niin voimakkaasti”

Radiohead julkaisi viime vuonna fanien hartaasti odottaman A Moon Shaped Pool -levyn. Yhtye päätti tuolloin aloittaa uuden levynsä promoamisen puhtaalta pöydältä ja tyhjentää sosiaalisen median kanavansa kaikesta aiemmasta materiaalista. Samoin bändin virallisille verkkosivuille surffatessa fani päätyi pelkkään valkoiseen sivuun.

Muun muassa kansitaiteesta ja muusta bändin visuaalisesta ilmeestä vastaava pitkäaikainen yhteistyökumppani Stanley Donwood kertoo tuoreessa Creative Review’n haastattelussa idean syntyneen hetken mielijohteesta, ”pubissa tuopin äärellä istuessa”. Donwood sanoo ihmisten reaktioiden yllättäneen niin taiteilijan itsensä kuin myös bändin.

– Rehellisesti sanoen emme kuvitelleet ihmisten reagoivan siihen niin voimakkaasti, osa meni ihan hulluiksi. Mutta se oli hyvin tehokas ja käytännöllinen tapa ratkaista käsillä ollut ongelma. Aloitetaan koko homma alusta ja hankkiudutaan eroon kaikesta vanhasta, Donwood kertoo.

– Reaktio oli todella outo. ”Radiohead poisti itsensä internetistä”. Oudosti sanottu, koska eihän se ole mahdollista. Mutta se oli mahtavaa. Olo oli kuin jollain Bond-pahiksella painelemassa nappuloita luolassaan. Tai itse asiassa enemmänkin kuin Mike Myersin versiolla Bond-pahiksesta. Se oli luovalla ja nerokkaalla tavalla hauskaa.

Donwood kertoo haastattelussa myös miten A Moon Shaped Pool -levyn kansitaide syntyi hänen sekä tyyliltään ja maultaan täysin erilaisen Thom Yorken yhteistyönä.

– Kaikki jäsenet kuvattiin ja sitten lähdimme vain leikkimään Photoshopilla. Minun tyylini on pikkutarkka ja perfektionistinen, kun taas Thom vain sotkee asioita. Mutta se toimii ja olemme työskennelleet jo kauan samalla metodilla. Karkeasti tiivistäen homma menee niin, että minä teen jotain, hän sotkee sen, sitten minä sotken vuorostani mitä hän on tehnyt… tätä jatkuu kunnes molemmat ovat lopputulokseen tyytyväinen. Se on myös tavallaan kilpailua siitä, kumpi ”voittaa”.