Rajoja rikkova, kokonaisvaltainen elämys: Stam1na-yhtyeen Antti Hyyrysen kirjasta tehty näytelmä palkittiin vuoden esityksenä

Hyyrynen vastaa myös näytelmän äänisuunnittelusta ja musiikista.
28.3.2023 10:27

Lemin metalliylpeys Stam1na julkaisi vuonna 2010 ilmastonmuutosta ja kulutuskulttuuria käsittelevän Viimeinen Atlantis -teemalevyn, joka myi platinaa ja palkittiin muun muassa vuoden metallialbumi -Emmalla. Laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen kirjoitti levyn pohjalta myös samannimisen esikoisromaaninsa, joka julkaistiin vuonna 2020. Kirjan ja levyn pohjalta tehtiin lopulta myös näytelmä, joka sai kantaesityksensä Lappeenrannan kaupunginteatterissa marraskuussa 2023.

Nyt Viimeinen Atlantis on palkittu vuoden esityksen Thalia-palkinnolla. Palkinnon saaja valittiin yleisöäänestyksellä, jonka Viimeinen Atlantis voitti ylivoimaisesti keräten 44 prosenttia kaikista äänistä. Katsojien palautteissa esitystä kiiteltiin ja kehuttiin herättelevänä, pysäyttävänä sekä komeasti toteutettuna kokonaisuutena.

Viimeinen Atlantis on rikkonut rajoja ja tarjonnut kokonaisvaltaisen elämyksen monella eri taiteen saralla. Hyyrynen on onnistunut esittelemään teatterin uskottavana taiteen muotona myös sellaiselle katsojakunnalle, joka ei perinteisesti teatterista ole juuri kiinnostunut”, esitystä kiitetään.

Näytelmän on ohjannut ja Hyyrysen romaanista sovittanut Tuomo Rämö. Hyyrynen itse vastaa myös esityksen musiikista sekä äänisuunnittelusta. Näyttelijöinä toimivat Seppo Kaisanlahti, Turo Marttila, Samuli Punkka, sekä Volter Ilmari Putro.

Viimeinen Atlantis -näytelmää esitetään Lappeenrannan kaupunginteatterissa vielä syys- ja lokakuussa. Katso tarkat esitysajat täältä.

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010.

Lisää luettavaa