Ringo Starr ja Joe Walsh puhuvat avoimesti päihdeongelmistaan – ”En tiennyt, miten asioita tehdään selvinpäin”

Ringo Starr ja Joe Walsh

Beatles-rumpalin mukaan bändissä oleminen toimi pelastusrenkaana.

The Beatles -rumpali Ringo Starr ja The Eagles -kitaristi Joe Walsh keskustelivat päihdeongelmistaan ja reilut 20 vuotta jatkuneesta selvästä elämästään Rolling Stone -lehden pitkässä haastattelussa. Starr muun muassa myöntää pelänneensä luovuuden katoavan päihteistä luopumisen yhteydessä, mutta lopulta selvä elämä painoi vaakakupissa enemmän.

”En tiennyt, miten asioita tehdään selvinpäin. Tulin siihen pisteeseen, etten voinut soittaa selvänä, mutten myöskään humalassa. Kun viimein päädyin katkaisuhoitoon, oli kuin valo olisi syttynyt pääni sisällä ja ääni olisi sanonut, että olet muusikko, soitat hyvin”, Starr kuvailee.

Walsh sanoo, ettei kyennyt tekemään musiikkia vuoteen kuiville päästyään, koska ”tyhjä paperi” houkutteli hakemaan inspiraatiota pullosta. Kun asian kanssa tuli sinuiksi, homma helpotti. Myös kollegoiden tuella oli suuri merkitys.

”Ajattelin, etten kenties tee enää yhtään uutta biisiä ja se on ihan okei. Sama homma livenä soittamisen kanssa. Tunsin oloni epämukavaksi, mutta sitten muut muusikot tulivat sanomaan, että ’olit ennenkin hyvä, mutta nyt soittosi on todella erilaista’. Moni sanoi, että se kannusti heitäkin pääsemään kuiville. Mutta minä keskityin vain itseeni ja yhtenä päivänä ymmärsin, että minä pystyn tähän. Sen jälkeen en ole voinut kuvitellakaan, että ottaisin jotain, mikä vaikuttaisi soittamiseeni”, Walsh sanoo.

Starr pohtii olevansa edelleen hengissä ja onnekas sen vuoksi, että hänellä on ollut Beatlesin kaltaisen bändin muut jäsenet tukena. Kaikilla kun ei samaa tukiverkostoa löydy.

”Jollain meistä saattoi lähteä silloin tällöin mopo käsistä ja sitten muut pistivät hänet takaisin ruotuun, oli kyse sitten minusta tai Georgesta [Harrison] tai Johnista [Lennon]. Yksi surullisimmista asioista, joka ei liity edes juomiseen, oli se, kun menimme Elvistä tapaamaan. Minusta oli todella surullista, että hänellä oli 12 tyyppiä mukanaan ainoastaan tanssimassa hänen pillinsä mukaan. Hän saattoi sanoa, että mennään pelaamaan jalkapalloa ja sitten he kaikki juoksivat ja potkivat hänen kanssaan palloa. Sooloartistina oleminen on varmasti rankkaa”, Starr puntaroi.

Molemmista on hienoa, ettei päihteiden käyttö ole enää tänä päivänä yhtä ihailtua ja tavoiteltua kuin muinoin ja nuorilla muusikoilla on hyvä työmoraali. Töitä on kuitenkin vielä paljon tehtävänä ja julkisuuden paineet ovat kovat.

”Meidän kaltaiset tyypit nousevat lavalle kahdeksi ja puoleksi tunniksi ja me näytämme todella siisteiltä. Olemme cooleja, tiedäthän? Ihmiset kuitenkin olettavat, että olemme koko muunkin ajan yhtä cooleja, mutta emme ole. Olemme vain ihmisiä, joilla on samat ongelmat kuin kaikilla muillakin. Elämäntyylimme ei ole niin hulppeaa, miltä lavalla ollessa ehkä näyttää. Älä siis luule, että rokkitähtenä oleminen on vastaus ongelmiin. Se on kaikkien ongelmien alku”, Walsh toteaa.