Rocket Queen, Nightrain… Slash kertoo, miten Appetite-aikojen GNR-klassikot syntyivät

3.10.2019 14:05

Jos satut olemaan Slashin ja Guns N’ Rosesin ystävä, kannattaa tarkastaa tuore Guitar Playerin haastattelu. Artikkelissa kitarasankari kertoo muun muassa riffinkirjoitusrutiineistaan sekä tarinoita muutamien hittibiisien synnystä. Mies myöntää, ettei aina hoksaa toimivaa riffiä, vaikka sellainen soisi ihan korvan juuressa.

”Saatan soittaa kitaraa pitkin päivää enkä välttämättä tajua, jos sieltä irtoaa hyväkin riffi. Se ei tartu korviini. Mutta jos työskentelen muiden kanssa, he kuulevat ne asiat, mitkä menevät minulta ohi. He sitten huomauttavat, että tuostahan tulee hyvä”, Slash sanoo.

Vanhoista GNR-ikivihreistä Slash kertoo, että esimerkiksi Rocket Queenin riffi syntyi jo Guns N’ Rosesia edeltäneen Road Crew -yhtyeen aikana. Orkesterissa olivat mukana myös Duff McKagan ja Steven Adler.

”Toin sen biisin riffin Duffille ja Stevenille, ja aloimme työstää sitä eteenpäin. Road Crew kuitenkin kuihtui pian, kun emme löytäneet laulajaa. Vuotta myöhemmin Guns N’ Roses syntyi, ja toin riffin uudelleen treeneihin. Axlilla oli valmiina toinen osa, joka oli aivan erityylinen kuin mitä minun riffini oli. Liitimme ne yhteen, ja siitä tuli aika siisti kontrasti kappaleen sisälle. Siinä olivat oikeastaan sen kappaleen rakennuspalikat.”

Nightrainin mainio kitarakuvio puolestaan lähti liikkeelle Izzy Stradlinin ideasta, jota Slash jatkoi.

”Se kappale lähti liikkeelle, kun Izzy soitti yksiäänistä kitaramelodiaa. Minä sitten lisäsin siihen osuuksiani, jotka tavallaan peilasivat Izzyn ideaa, ja siitä kehkeytyi kahden kitaran juttu. Siitä jatkettiin eteenpäin koko bändin kanssa. Kaikki kuitenkin alkoi Izzyn pienestä melodiapätkästä, jota me muut kaunistelimme”, Slash sanoo.

”Izzyn soitossa oli se hienous, että hänen lähestymistapansa oli aina hyvin, hyvin yksinkertainen. Hänen ideansa olivat sillä tavalla primitiivisiä, että jos ne tarttuivat korvaani, saatoin vastata niihin jollain tukevammalla jutulla. Out ta Get Me oli toinen tällainen kappale. Kuulin Izzyn soittavan sen melodiaa, ja hyppäsin saman tien biisin kimppuun. Izzyn ideat inspiroivat minua parhaimmillaan valtavasti, ja Nightrain on hyvä esimerkki siitä, mitä yhteistyöstä saattoi seurata.”

Lisää luettavaa