Rockmusiikkia vaivaa innovaatioiden ja kokeilemisen puute, sanoo Billy Corgan – Kiitos internetin ja digitaalisen median

4.9.2023 14:23

The Smashing Pumpkins -yhtyeen keulahahmo Billy Corganin mukaan monia tämän päivän rockbändejä vaivaa kokeilunhalun puute ja monet tyytyvät vain toistamaan samaa pitääkseen olemassaolevan yleisönsä tyytyväisenä. Corgan puhui asiasta tuoreessa Soundcheckin haastattelussa, kun tältä kysyttiin, miten rockmusiikki on hänestä kehittynyt hänen uransa ja elämänsä aikana – vai onko se kehittynyt ollenkaan.

”Digitaalisuus muutti kokonaan sen noin sata vuotta samalla tavalla säilyneen tavan, jolla ihmiset julkaisivat ja kuluttivat musiikkia. Nyt kun kaikki musiikki on vain klikkauksen päässä, ovat bändit aivan uudessa tilanteessa mitä tulee yleisön tavoittamiseen. Nykypäivänä rockissa ei ole mielestäni enää innovaatioita vaan siinä on enemmän kyse oman aseman säilyttämisestä. Toki tämä ei koske omaa bändiäni, koska me olemme aina pyrkineet keksimään jotain uutta – joskus jopa faniemme suureksi harmiksi”, Corgan tuumaa.

”Internet ja digitaalinen media muuttivat kaiken. Se muutti journalismia, se muutti politiikkaa. Se vaikutti siis väistämättä myös musiikkiin.”

Corgan kuitenkin lisää, ettei innovaatioiden ja omaperäisyyden puute ole mikään uusi ongelma. Hän ottaa esimerkiksi 1990-luvun alussa päätään nostaneen vaihtoehtorock- ja grungeskenen.

”Ensimmäinen aalto nousi hyvin pitkälti maan alta. Sitten tuli toinen aalto, josta me ensimmäiseen aaltoon kuuluneet ihmettelimme: ’Mistä kaikki nämä bändit yhtäkkiä tulivat?’ Toki se oli sukupolvikokemus ja odotettavissa, mutta siihen aikaan tuntui siltä, että yhtäkkiä kaikki vain vetivät flanellipaidat niskaan ja hyppäsivät grungejunaan tekemään jotain, mitä me teimme vain muutamaa vuotta aiemmin. Niitä toisen ja kolmannen aallon tyyppejä pidettiin tunkeilijoina.”

Lisää luettavaa