Roudarit, nuo keikkojen macgyverit, jotka korjaavat keikkabussin kuminauhalla ja vahtivat, ettei Andy McCoy varasta mitään

Ensi keväänä roudarit pääsevät ääneen Lamppu Laamasen kirjassa.

Kustantamo Johnny Knigan tulevien julkaisujen katalogiin on ilmaantunut kiinnostava teos. Aiemmin muun muassa Tavastia-klubin saagaa kartoittanut Lamppu Laamanen nimittäin on kasannut suomalaisen roudarien tarinoita samojen kansien väliin.

Roudarit kertoo, millainen hyvän roudarin täytyy Suomessa olla: nöyristelemätön ja nöyrä, paksunahkainen ja lähes aina lehmänhermoinen. Psykologi, lastentarhanopettaja ja erotuomari. McGyveriakin kovempi tyyppi, joka korjaa julmassa pakkasessa lahon keikkabussin vaikka alushousun kuminauhalla. Näin mainitaan kirjan esittelysivulla.

Täkyksi duunin monipuolisuudesta kerrotaan malliesimerkki Andy McCoyn (yllätys!) kiertueelta. ”Työ on muun muassa tätä: Roudari kyttää Andy McCoyta huoltoasemalla, ettei tämä nappaa hyllyiltä mitään ylimääräistä. McCoy kiertelee – tietää tietenkin kyttääjästä – ja kopeloi kamoja, mutta ei näytä ottavan mukaansa mitään. Bussiin astuessaan Andy heiluttelee aurinkolaseja roudarin nenän edessä: ’Mitäs tykkäät mun uusista pokista?'” Sillä lailla!

Haastateltavina ovat sellaiset roudariveijarit kuin Illi, Puosu, Raaka-Arska ja Hande Mertanen, jotka ovat viettäneet aikaa keikkalavojen liepeillä 1960-luvulta saakka. Myös Hurriganesin ensimmäinen roudari Kuivis pääsee ääneen, vaikkakin haudan takaa. Artistiosastolta haastatellaan ainakin Ville Valoa, Remua, Mato Valtosta ja Pelle Miljoona.

Kiinnostava tapaus, pitääpä tutustua aiheeseen paremmin sitten myöhemmin. Täältä voi huvin vuoksi tarkastaa, mitä tapahtuu, kun roudari villiintyy täysin – asialla ovat Raaka-Arska ja Popeda.