Rushin Neil Peart menehtyi vuosi sitten – Alex Lifeson ja Geddy Lee muistelevat bändin viimeisiä hetkiä

Lifeson ja Lee eivät ole pystyneet soittamaan tai tekemään musiikkia Peartin kuoleman jälkeen.
8.1.2021 08:13

Kanadalaisen progerocklegenda Rushin rumpali ja pääasiallinen sanoittaja Neil Peart menehtyi aivosyöpään 7. tammikuuta 2020 eli melko tasan vuosi sitten. Trion elossa olevat jäsenet kitaristi Alex Lifeson ja basisti-laulaja Geddy Lee muistelivat yhtyeen ja rumpalin viimeisiä hetkiä tuoreessa Rolling Stone -lehden pitkässä artikkelissa. Lifeson myöntää olleen todella vaikeaa pitää Peartin sairaus salaisuutena – rumpali sai syöpädiagnoosin noin kolme ja puoli vuotta ennen kuolemaansa.

”Neil pyysi ettemme puhuisi asiasta kenellekään. Hän halusi pitää kontrollin itsellään. Viimeinen asia mitä hän halusi oli se, että ihmiset olisivat kerääntyneet hänen kotinsa ympärille laulamaan Closer To The Heartia tai jotain. Se oli hänen suurin pelkonsa. Hän ei halunnut huomiota. Olikin todella vaikeaa keskustella ihmisten kanssa ja valehdella tai muuten sivuuttaa asia”, Lifeson toteaa.

Sekä Lee että Lifeson vakuuttavat, että Rush-yhtye meni hautaan Peartin mukana. Kaksikko ei ole vielä tähän päivään mennessä löytänyt innostusta tarttua soittimiin, mutta molemmat pysyvät optimistisina, että niin vielä jokin päivä tapahtuu. Yhdessä soittamistakaan ei ole suljettu pois – onhan kaksikko kuitenkin soittanut yhdessä jo yli 50 vuotta.

”Rakastan soittamista enkä koskaan halunnut lopettaa. Ajattelin, että vielä silloinkin, kun en voi muuta kuin istuskella ja paskoa housuuni, haluan edelleen soittaa kitaraa. Mutta juuri nyt se ajatus on poissa. Peartin kuoltua se ei ole tuntunut tärkeältä. Mutta uskon, että se halu tulee vielä takaisin”, Lifeson sanoo.

”Tunnen, että minussa on vielä musiikkia sisällä, samoin kuin [Alexissa], mutta meillä ei ole mikään kiire sen suhteen”, Lee komppaa.

”Mutta Rushia ei enää ole. Se oli siinä. Olen ylpeä kaikesta, mitä teimme. En vielä tiedä, mitä tulen tekemään tulevaisuudessa eikä varmasti Alexikaan – onko se jotain yhdessä, erikseen vai mitä. Mutta Rushin musiikki on aina osa meitä enkä koskaan epäröi soittaa niitä kappaleita, kunhan konteksti on oikea. Samaan aikaan meidän kunnioittaa sitä, mitä me kolme yhdessä Neilin kanssa teimme.”

Lisää luettavaa