Rushin Alex Lifeson ei ole juuri kitaraan koskenut Neil Peartin kuoleman jälkeen – ”Inspiraatio ja motivaatio ovat hukassa”

AOP

Lifesonin mukaan näin kävi myös silloin, kun edesmenneen rumpalin tytär menehtyi liikenneonnettomuudessa.

Kanadalaisen progesuuruus Rushin rumpali ja sanoittaja Neil Peart menehtyi viime tammikuussa. Kitaristi Alex Lifeson totesi tuoreessa WFAN-radion Talkin’ Golf with Ann Liguori -ohjelmassa, että pitkäaikaisen ystävän ja bänditoverin soittaminen on ottanut todella lujille eikä hän ole sen vuoksi juuri koskenut kitaraansakaan.

”Inspiraatio ja motivaatio ovat hukassa. Samoin kävi vuonna 1997, kun Neilin tytär kuoli auto-onnettomuudessa – en soittanut kitaraa varmaan vuoteen. Se ei vain tunnu miltään juuri nyt. Joka kerta, kun otan kitaran käteen, soittelen vain päämäärättömästi niitä näitä ehkä kymmenen minuuttia. Normaalisti saatan ottaa soittimen ja soitella helposti parikin tuntia tajuamatta edes, että kello on juossut niin paljon”, Lifeson kertoo.

Peart liittyi kolmanneksi Lifesonin ja laulaja-basisti Geddy Leen perustamaan yhtyeeseen vuonna 1974 ja kolmikko pysyi yhdessä aina Peartin eläkkeelle jäämiseen (2015) ja lopulta kuolemaan saakka. Lee ja Lifeson pitävät edelleen yhteyttä vähintään viikottain ja yhteisistä musiikkiprojekteistakin on ollut puhetta, mutta ilman Peartia jatkaminen on vaikeaa. Lifesonin mukaan he kolme olivat toisilleen enemmän kuin veljiä – he olivat enemmänkin kuin yhdessä sodan kokeneet sotilaat.

”Moni bändi hajoaa liitoksistaan, koska ajan mittaan toisen naama alkaa ärsyttää, on mustasukkaisuutta tai kilpailua keskenään siitä, kuka teki minkäkin biisin ja kuka saa rahaa mistäkin ja kaikkea sellaista. Me olimme joka asiassa hyvin demokraattisia – jos jokin asia ei sopinut kaikille kolmelle, se jätettiin sikseen. Kaikki rojaltimaksut jaettiin aina tasan. Se vähensi paljon sitä stressiä, angstia, kateutta ja vihaa, jota monissa bändeissä syntyy.”

Rushin viimeiseksi jääneestä R40-juhlakiertueestaan on vierähtänyt viisi vuotta. Lifeson sanoo, ettei hän enää kaipaa kiertue-elämää.

”Kaipaan sitä esiintymispuolta – lavalle menoa ja soittamista, varsinkin kun on hyvässä kunnossa ja biisit on treenattu niin hyvin, että soittoa on hyvin vaivatonta. Sitä aspektia kaipaan, mutta itse kiertämistä en. Tai no ehkä sitä kaipaan, kun pääsee pelaamaan golfia ympäri maailman, mutta kaikki muu – hotelleissa istuminen, perheen ja ystävien luota poissaoleminen – sitä en kaipaa”, Lifeson tuumaa.

”Ehkä vielä vuosi, kaksi vuotta viimeisen keikan jälkeen kaipasin sitä kaikkea enemmän, mutta nyt olen asettunut aloilleni. Pidän kovasti elämästi ja siitä, mitä teen. Pysyttelen aktiivisena musiikin saralla, rakastan golfaamista kesällä ja olen perheeni kanssa. Elämässäni on nyt hyvä tasapaino.”