”Edelläkävijöitä ja tienraivaajia tarvitaan aina” – Ruusut julkaisee Kevätuhrin toukokuussa

"Edelläkävijöitä ja tienraivaajia tarvitaan aina." Kovasti odotettu Kevätuhri on tulossa alkukesästä.
20.3.2020 06:02

Vuoden 2018 puhutuimmaksi tulokkaaksi osoittautunut indieyhtye Ruusut julkaisee toisen pitkäsoittonsa 29.5. Helmikuun lopussa Ruusut putkautti digimaailmaan ilman mitään saatesanoja Avaimet avaa ovii -kappaleen, ja nyt toisena näytteenä tulevalta Kevätuhri-albumilta ilmestyy 4321-single, jonka voit kuunnella uutisen lopusta. Niiden, sekä muiden Soundin ennakkoon kuulemien kappaleiden perusteella Ruusut jatkaa persoonallisen, kunnianhimoisen ja yllättäviä ratkaisuja kaihtamattoman elektronisen musiikin parissa.

Albumin nimi on otettu Stravinskyn ensiesityksensä (1913) aikaan lyttyyn haukutusta modernismin avainteoksesta Kevätuhri, mikä luo vahvoja mielikuvia ja odotuksia.

– Tuntuu että sanana se kiteyttää tosi paljon sellaista mitä noissa biiseissä on, mutta ei myöskään pakota tulkintaa mihinkään, avaa Ringa Manner albumia Soundille.

– Edelläkävijöitä ja tienraivaajia tarvitaan aina, sanoo Alpo Nummelin  tarkoittaen Stravinskyn ohella myös Ruusuja.

– Näen popmusiikin vahvana ja hengittävänä taiteenmuotona, eikä sen tarvitse olla vain kulutustavaraa mikä vaihdetaan viikon päästä toiseen. Popmusa on mulle vaikein taiteenmuoto koska se on niin formiin sidottu, yksinkertainen muoto, Nummelin jatkaa ja alkaa pohtia sitä, kuinka vaikeaa yksinkertaiselta kuulostavan taiteen tekeminen on.

– Asioiden näennäinen helppous on kaikkien vaikeinta. Se on yksinkertaisen ja essensin löytämisen taidetta, josta kaikki turha on jätetty pois.

”Näen popmusiikin vahvana ja hengittävänä taiteenmuotona, eikä sen tarvitse olla vain kulutustavaraa mikä vaihdetaan viikon päästä toiseen.” – Alpo Nummelin

– Koska me ei ekallakaan rajattu itseltämme mitään genreä pois, oli tosi kiva lähteä tekemään sille jatkoa. Tuntui, että voi tarjota ihan millaisia demoja vain, Manner kertoo.

Kaksikko vihjailee, että Kevätuhrilla Ruusut saa uusia sävyjä tuulahduksina niin fuusiojazzin kuin minimalistisen klassisen musiikinkin maailmoista – toki Ruusujen ”kollektiivisen lihamyllyn läpikäyneenä”, kuten Manner tarkentaa.

Mannerin ja Nummelinin lisäksi Ruusuissa soittavat Miikka Koivisto ja Samuli Kukkola. Nelikon taustalta löytyy meritoituneita indieyhtyeitä The Hearingista Disco Ensembleen. Ruusuissa jokainen heistä tekee vähän kaikkea.

– Ruusut on moderni musiikintekijän muotokuva, koska kaikki me kirjoitetaan ja tuotetaan musaa sekä soitetaan useita instrumentteja, Nummelin kertoo.

Yhtyeen ulkojäsenenä jatkaa Lauri Levola, jonka kirjoittamien runojen pohjalta kappaleiden tekstit syntyvät.

Lisää luettavaa