Scorpions-veljesten jäätävät välit ovat ruma esimerkki siitä, miten veljessota voi mennä todella pahaksi

Michael Schenker vuonna 2015.

Rudolf Schenker (s. 1948) perusti Scorpionsin vuonna 1965 ja on pysynyt yhtyeessä siitä saakka. Ja hyvin on pyyhkinyt: bändin levyjä on myyty yli 100 miljoonaa kopiota, ja 50-vuotisjuhlansa jälkeenkin orkesteri viihtyy tien päällä.

Rudolfin nuorempi veli Michael (s. 1955) puolestaan oli mukana Scorpionsissa vuosina 1969–73 ja uudelleen 1978. Scorpionsin jälkeen hän toimi pitkään NWOBHM-liikehdintään myötävaikuttaneen UFOn kitaristina sekä omissa projekteissaan. Hän on arvostettu kitaristi, jota James Hetfieldin ja Dave Mustainen kaltaiset tekijämiehet ovat nuoruudessaan ihailleet.

Molemmat Schenkerit ovat siis jättäneet jälkensä rockmusiikin historiaan, mutta keskenään he eivät tule toimeen. Mikä lie kuvion taustalla, mutta Michael on ottanut vanhoilla päivillään tavaksi kurmottaa isoveljeään haastatteluissa oikein olan takaa.

Viime kuukausina näitä puheenvuoroja on näkynyt musiikkisaiteilla harva se kuukausi, ja viimeisimmäksi Michael pääsi ääneen Music Mania -podcastissa. Haastattelusta uutisoi Blabbermouth.

”Minä opetin Rudolfin soittamaan kitaraa. Hän oppi minulta, kuinka sävelletään biisejä. Kaiken, mitä minä sävelsin [Scorpions-laulaja] Klaus Mainen kanssa, hän kopioi. Hän kopioi melodiat, hän kopioi kaiken”, Michael Schenker sanoo.

”Hän tekee oikeastaan asiat juuri päinvastoin kuin minä. Hän varastaa ideoita, minä puolestani ajattelen kitaransoittoa itseilmaisuna. Rudolf vain katsoo, mikä on trendikästä ja matkii muita menestyneitä soittajia. Siinä kaikki.”

Kuinka ollakaan, vaikka Michael nimenomaan vakuuttaa haastattelussa, ettei ole katkera isoveljensä kaupallisesta menestyksestä, puheiden perusteella alkaa epäillä juuri päinvastaista. ”Hän on pelkkä kopio” -settiä löytyy haastattelusta pitkät pätkät lisää.

Eikä sovintoa ole aivan heti näkyvissä. Aiemmin Sirius XM:n haastattelussa Michael sanoi, ettei aio ainakaan tehdä aloitetta riitojen selvittämiseksi.

”Yritän pysyä hänestä niin kauana kuin mahdollista, koska en tiedä, mitä tekosyitä hän kantaa hihassaan. Hän on temppumestari ja wannabe, ja siinä se”, Schenker sanoi.

”Olen hänen nuorempi veljensä, ja hän lähinnä kiusaa minua ja kohtelee minua miten haluaa.”

Mitä mahtaa olla kauan sitten 1970-luvulla tapahtunut, kun kaikkien näiden vuosien jälkeenkin ottaa noin koville. Surullista yhtä kaikki.