Seksuaalisesta väkivallasta ei puhuta tarpeeksi eikä sen kitkemiseksi tehdä riittävästi töitä, moittii Tori Amos

Tori Amos on toiminut seksuaalisen väkivallan uhreja tukevan ja avustavan Rape, Abuse and Incest National Networkin (eli RAINNin) tukijana ja puolestapuhujana vuodesta 1994. Amosilla on omakohtaisia kokemuksia seksuaalisesta väkivallasta, mutta aktivistiksi hänet sai kohtaaminen erään 16-vuotiaan fanin kanssa Amosin keikan jälkeen.

– Olin tehnyt kappaleen Me And A Gun, jossa kerroin minulle sattuneesta tapauksesta. Vaikka se on monille raskas kappale tekstinsä vuoksi, moni vastaavaa kokenut tuli keikoille nimenomaan tuon kappaleen vuoksi ja kertomaan minulle omista kokemuksistaan, Amos kertoo People-lehden haastattelussa.

– Eräänä iltana tämä tyttö kertoi isäpuolensa raiskaavan hänet joka ilta, todennäköisesti jälleen kun tyttö palaa konsertista kotiin. Olin jo ottamassa hänet mukaamme, mutta lakimieheni sanoivat minun syyllistyvän kidnappaukseen, koska kiertuebussimme ylittäisi osavaltion rajan yöllä. En voinut siinä tilanteessa tehdä mitään, eikä hän vuonna 1994 olisi juuri muualta saanutkaan apua.

Laulaja-lauluntekijä on huolissaan siitä, miten seksuaalinen hyväksikäyttö on vuosikymmeniä myöhemmin yhtä suuri, ellei jopa vieläkin suurempi ongelma. Amos kertoo tuoreen Audrie & Daisy -dokumentin todella avanneen hänen silmiään. Amos oli mukana säveltämässä musiikkia dokumenttiin.

– Kaikki me olemme kuulleet tapauksista lukiokampuksilla, mutta se, että ongelmia on yhä enemmän jo peruskoulussa oli kipeää huomata. Tajusin, ettei ongelma ole poistumassa vaan se koskettaa yhä nuorempia.

– Vuosi toisensa jälkeen RAINN jatkaa toimintaansa ja yhteydenottojen määrä on kasvanut. Se on siis aihe, josta pitäisi kipeästi keskustella.