Skandaali! Tällä päivämäärällä vuonna 1956 nähtiin televisiossa esitys, joka sai naiset villeiksi ja vanhemmat raivostumaan

5.6.2017 11:04

Paljon on muuttunut sitten 1950-luvun. 2000-luvulla ei kukaan enää kohota kulmakarvaansakaan, kun Miley Cyrus hieroo haaroväliään lavalla tai Nicki Minaj esittelee twerkkaustaitojaan, mutta 60 vuotta sitten tällaista ei voitu kuvitellakaan. Sen sai huomata esimerkiksi muuan Elvis Presley, joka teki toisen esiintymisensä NBC-kanavan suositussa Milton Berle Show’ssa.

Elviksen muutamaa kuukautta aiemmin nähty ensimmäinen esitys ohjelmassa ei saanut aikaan kummoista porua, mutta 5.6.1956 mentiin monen vanhemman mielestä liian pitkälle. Show-isäntä Berle kehotti laulajaa jättämään kitaran pois, jotta yleisö näkisi artistin paremmin, ja Elvis otti tilanteesta kaiken irti: Presleyn keikkaohjelmistoon vakiintuneesta Hound Dog -lainabiisistä esitettiin villi versio, jossa Elvis keinutti vihjailevasti lanteitaan tv-kameroiden edessä.

Ja sehän sai kriitikot raivoihinsa. New York Timesin Jack Gould julisti, ettei Elvis osaa laulaa tippaakaan ja hänen elehdintänsäkin on kuin tyhjäpäisen burleskitanssijan riehumista. New York Daily Newsin Ben Gross julisti, että populaarimusiikki on löytänyt uuden aallonpohjan vulgaarin Elviksen myötä. Myös aikansa suosituimman viihdeohjelman tähti Ed Sullivan totesi, ettei Elvis sovi koko perheen televisioon.

Elvis itse oli kohusta hieman ärtynyt. Erityisesti siitä seurannut ”Elvis the Pelvis” -haukkumanimi kismitti nuorta lahjakkuutta kovasti. Toisaalta hänen asemansa nuorisoidolina tietysti vain lujittui taivastelun myötä, ja kyllähän Elvis pian siihen Sullivanin ohjelmaankin pääsi – tosin niin, että häntä kuvattiin vain lantiosta ylöspäin.

Siis vaikka moni asia on muuttunut, yksi sääntö pätee vuosikymmenestä toiseen: sopivaan kohtaan aikaansaatu kohu tekee ihmeitä nousevan tähden uralle.

Lisää luettavaa