Soundgarden-basisti muistelee kiertuetta, jolla hänen piti soittaa Nirvanan kitaristina – ja jolla kaikki meni pieleen

12.5.2017 12:00

Nirvana on jäänyt fanien muistiin kolmihenkisenä yhtyeenä, mutta aikoina ennen bändin läpi lyömistä yhtyeen kokoonpano oli vielä hyvin epävarma. Vuonna 1990 tekemälleen kiertueelle Cobain ja kumppanit värväsivät toiseksi kitaristiksi mukaan sittemmin Soundgardenin basistina uran tehneen Ben Shepherdin. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin Shepherdille oli uskoteltu.

– Se oli täysin järjestetty homma. Se oli huijaus, jonka he tekivät nähdäkseen sovinko mukaan vai en, Shepherd kertoo Weld-lehden verkkosivuilla.

Homma alkoi haiskahtamaan jo ennen itse kiertueelle lähtöä, kun Nirvanan jäsenet neuvoivat Shepherdiä jättämään kitaransa kotiin, sillä ”heillä olisi kitara häntä varten”.

– Niinpä lähdimme kiertueelle ja sitten päädyin soittamaan vain soundcheckissä Minneapoliksessa, joka oli ensimmäinen kiertueen ensimmäinen keikka jossain pienessä baarissa. Teimme soundcheckin ja soitin Kurtin kitaraa, sillä hän oli takahuoneessa kipeänä.

Tämän soundcheckin jälkeen Shepherdiä ei Nirvanan kanssa lavalla nähty. Lopun kiertueen ajan mies toimi omien sanojensa mukaan vain palvottu t-paitojen myyjä.

– Sitten pääsimme Ann Arboriin, Michiganin osavaltiossa, missä meillä oli muutama vapaapäivä. Olisin aivan helposti voinut harjoitella ja oppia kaikki heidän vanhat kappaleensa ja sitten he päättivät, että: ”Ei, me aiomme sittenkin pysyä kolmihenkisenä”, Shepherd kuvailee Nirvana-pestinsä loppua.

Bändin päätös ei harmittanut Shepherdiä, sillä hän oli itsekin ihmetellyt miksi Nirvana ylipäänsä etsi toista kitaristia. (”Kaikki me Seattlessa ajattelimme, että teidän tulisi pysyä kolmihenkisenä”, Shepherd sanoo kertoneensa bändille.) Hänen ainoa katumuksensa oli veljensä häiden jättäminen välistä kiertueelle lähtemisen vuoksi.

Shepherd ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi. Ennen Nirvana-kiertueelle lähtemistä hän oli törmännyt Pere Ubu -yhtyeen keikalla Soundgarden-kitaristi Kim Thayiliin, joka kertoi bändin basisti lähteneen lätkimään. Thayil tarjosi basistin pestiä aiemmin kitaristina tunnetulle Shepherdille.

– Minua kysyttiin Nirvanaan juuri yksi ilta ennen kuin Soundgarden pyysi minua kokeilemaan bändiin littymistä. Nirvanassa pääsin soittamaan soolokitaristina ja Soundgardenissa pääsin soittamaan bassoa, joten sanoin: ”No, sanoin niille tyypeille kokeilevani ensin sitä.” Niinpä kokeilin heidän [Nirvanan] kanssa ensin – ja siitä ei tullut mitään.

Ja kuten sanotaan: loppu onkin historiaa.

Lisää luettavaa