Spotifyta vastaan on nostettu jättikanne tekijänoikeusrikkomuksista – Suoratoistopalvelulta vaaditaan korvauksia vähintään 1,6 miljardia

Oikeusjutun takana on yhdysvaltalainen Wixen Music Publishing.

The Hollywood Reporter uutisoi Wixen Music Publishing -yhtiön jättäneen viime perjantaina Kalifornian liittovaltion oikeusistuimelle kanteen Spotifyta vastaan. Kanteessa syytetään Spotifyta tekijänoikeusrikkomuksista ja tuhansien kappaleiden käyttämisestä ilman asianmukaista lupaa ja korvauksia kappaleiden tekijöille. Suoratoistopalvelulta vaaditaan korvauksia vähintään 1,6 miljardia dollaria.

Wixen hakee kanteessaan korvauksia nimenomaan biisintekijöille. Kanteen mukaan Spotify teki Yhdysvaltojen markkinoille tullessaan sopimuksia levy-yhtiöiden kanssa ja huolehti levyjen lisensoimisesta, mutta unohti käyttöluvat yksittäisten kappaleiden ja säveltäjien kohdalta. Wixen arvioi, että Spotifyn 30 miljoonasta kappaleesta 21 prosenttia on palvelussa ilman lupaa. Yhtiön edustamiin noin 200 artistiin lukeutuvat muun muassa Neil Young, Rage Against The Machinen Zack De la Rocha ja Tom Morello, Tom Petty, Weezerin Rivers Cuomo, David Cassidy ja Stevie Nicks.

Wixen 29. joulukuuta jättämä kanne on osaltaan myös vastalause Spotifyn viime keväänä tekemään 43 miljoonan dollarin sovitteluun niin sanotussa Ferrickin ryhmäkanteessa. David Loweryn ja Melissa Ferrickin johtamassa kanteessa syytettiin Spotifyta siitä, ettei tämä ole maksanut sävellysten mekanisointiluvista riittävästi.

”Sovittelu on epäoikeudenmukainen sen osapuolia kohtaan, sillä se estää oikeuksienhaltijoiden osallistumisen tapauksen käsittelyyn ja antaa heille epäreilun korvauksen siitä huolimatta, että Spotify jatkaa edelleen heidän tekijänoikeuksiensa rikkomista tietoisesti”, Wixenin edustajat kommentoivat ryhmäkanteesta ja sen sovittelusta.