Stairway to Heaven -oikeudenkäynti on käynnissä – Jimmy Page vastasi väitteisiin plagioinnista

Jimmy Page.

Hollywood Reporter kertoo Jimmy Pagen vastanneen torstaina oikeudessa väitteisiin, joiden mukaan hän olisi kopioinut Stairway to Heavenin intron Spirit-yhtyeen Taurus-instrumentaalista. Page sanoo jättämässään lausunnossa, ettei ollut kuullut Taurus-kappaletta ennen vuotta 2014, jolloin syytökset plagioinnista tulivat julki.

Lisäksi hän kertoo, ettei muista nähneensä koskaan Spiritin esiintyvän keikalla. Tämä on hieman yllättävää, sillä Led Zeppelin soitti vuonna 1968 useita keikkoja samoilla festivaaleilla ja klubeilla kuin Spirit. Viimeksi mainittu oli tuolloin promotoimassa debyyttilevyään, jolla myös Taurus julkaistiin.

Page myöntää löytäneensä tuhansien albumien levykokoelmastaan Spiritin levyn. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin ilmoittaa, ettei tiedä, miten se on sinne joutunut. ”On mahdollista, että joku vieraani on jättänyt sen sinne”, Page kirjoittaa.

Page pitää lausunnossaan Stairway to Heavenin kromaattisesti laskevaa sointukiertoa yleisenä muidenkin bändien sävellyksissä. Hän kertoo kuunnelleensa noihin aikoihin muun muassa Beatlesin kappaleita ja Davey Grahamin Cry Me a Riveriä, joissa niissäkin hyödynnetään vastaavaa ideaa.

Mikäli Stairway to Heaven todettaisiin oikeudessa plagiaatiksi ja Tauruksen säveltänyt Randy California merkittäisiin yhdeksi Zeppelin-biisin säveltäjäksi, tarkoittaisi se merkittäviä tuloja vuonna 1997 menehtyneen Californian perikunnalle. Stairway to Heaven kun on yksi maailman versioiduimpia kappaleita ja arvoltaan yli 560 miljoonaa dollaria.