”Aikansa elänyttä musiikkia” – 46 vuotta sitten Suomessa esiintynyt Led Zeppelin sai medialta sapiskaa

Led Zeppelin vuonna 1973.

Led Zeppelin esiintyi Suomessa ensimmisen ja ainoan kerran 23.2.1970. Kaksi levyä tuolloin julkaissut brittiorkesteri oli villinnyt yleisöt jo suuressa maailmassa, mutta Suomessa orkesterin vierailu ei vielä nostattanut suuria laineita. Kulttuuritalo kyllä myytiin loppuun, mutta suurta kohua ei keikan takia nähty.

Helsingin Sanomien haastattelema toimittaja Jukka Haarma kertoi, että meno paikan päällä oli kaukana nykypäivän keikkakäyttäytymisestä: järjestyksenvalvojat vahtivat, ettei kukaan yleisöstä noussut tanssimaan tai edes seisomaan. Ennen keikkaa kuuluttaja varoitti, että konsertti voitaisiin keskeyttää, mikäli kieltoa ei toteltu.

Zeppelinin kotisivuilta löytyy Seura-lehden keikka-arvio, jossa toimittaja ei ollut järin vakuuttunut konsertin annista. Yhtye sai kyllä kiitosta soittotaidostaan, mutta esimerkiksi Jimmy Pagen tekninen briljeeraaminen meni suomalaistoimittajan mielestä jo liian pitkälle: ”Sooloihin olisi saatava sisältöä, johdonmukaisuutta ja tunnetta”, artikkelissa sanotaan.

Robert Plantkaan ei vakuuttanut kriitikkoa. Miehen lauluääntä kehutaan jutussa ”sielukkaaksi”, mutta paljon jää puuttumaan: ”Plantin esiintyminen sortui liialliseen harkitsevuuteen”, toimittaja kirjoittaa.

Lopuksi orkesterin raskaan musiikkityylin todetaan olevan ”aikansa elänyttä”. ”Kaikki, mitä näin voidaan esittää, on jo suunnilleen keksitty”, kriitikko kirjoittaa.

Hämmästyttävää, kuinka rocktoimittajat huolehtivat liki 50 vuotta sitten samoista asioista kuin nykyäänkin: tunnetta puuttuu, tämä on jo nähty. Vaan vieläpä noita kitararockbändejä kuvioihin ilmaantuu, joten siitä perspektiiviä ”rock on kuollut” -keskusteluihin.

Jotta emme sortuisi jälkiviisaaseen nenäkkyyteen, täytyy tähän lisätä, ettei keikka ilmeisesti ollut mikään järisyttävä elämys. ”Ei siinä oikein missään vaiheessa tainnut kumpikaan, yleisö tai bändi, kunnolla riehaantua”, kertoo Jukka Haarma HS:n haastattelussa.

Ja mitä siellä Kultsalla soitettiin? Pistä alta soittolista soimaan, siinä se Zeppelinin setti on koottuna. Joukosta puuttuu loppupuolella esitetty Boogie Chillen / Let That Boy Boogie / Move On Down the Line / Hideaway / Cocaine Blues / CC Rider / Lemon Song / Be-Bop-a-Lula -medley.