Steelfest käynnistyi – millaisessa iskussa Azazel oli tällä kerralla?

12.5.2022 22:40

”Se oli parempi kuin viimeksi!”

Siinä satunnaisen Steelfest-kävijän kommentti suomalaisen black metal -pioneeri Azazelin keikan jälkeen.

Kyllä vain: Hyvinkäällä viikonlopun aikana 10-vuotisjuhliaan viettävä äärimetallifestivaali Steelfest on päässyt parin vuoden tauon ja otsikoita nostattaneiden käänteiden jälkeen taas vauhtiin. Ja mikäpä olisi ollut osuvampi tapahtuman ”sisäänheittäjä” kuin ensimmäiseksi lauteille kivunnut Azazel.

Aika moni koleassa tihkusateessa paikalle raahautunut taisi kylläkin tulla seuraamaan nimenomaan sitä, millaisen ”shown” Mäntässä vuonna 1992 perustettu yhtye tarjoilee tällä kierroksella. Azazelin edellisen Steelfest-keikan huipennusta on nimittäin ihmetelty kohta pari miljoonaa kertaa.

Ennusmerkit lupasivat ”hyvää” tälläkin kerralla. Azazelin herrasmiehet nousivat lavalle jo hieman ennen ilmoitettua aloitusaikaa, mutta solisti Miikka “Lord Satanachia” Ojalaa ei näkynyt missään. Orkesterin jäsenet vaikuttivat hetken hieman hämmentyneiltä, mutta lopulta Ojala asteli estradille kevyesti horjahdellen. Ehkäpä janojuomien lastaamisessa hupeni odotettua enemmän aikaa, sillä esiintymisen alkupuoli meni solistin osalta siihen, kun hän kaiveli taskuistaan tölkin jos toisenkin.

Sitten alkoi varsinainen pauke. Yhtyeen setti sisälsi rämäpäisen black metalin lisäksi myös viittauksia takavuosien ”kohuihin”, sillä pääosin englanniksi spiikannut Ojala kertoi vihaavansa ”sitä edellisessä Steelfestissä kuvattua klippiä”.

Enemmän huomiota sai osakseen takavuosien ”vittu mä vihaan punkkia” -lausahdus, ja keikan loppupuolella Azazel todellakin soitti jonkin sortin punkkia vierailevan solistin kanssa. ”Vittu mä en tiennyt tämmöisestä ohjelmanumerosta mitään”, kommentoi Ojala kappaleen jälkeen.

Rymistely loppui sovitusti 45 minuutin jälkeen. Ojala jäi sen jälkeen hetkeksi lavalle muiden muusikoiden jo poistuttua näköpiiristä, ja vaikka miehen housut lopulta lötköttivätkin varsin alhaalla, tällä kerralla ne pysyivät silti säädyllisen korkealla. Ja sitten myös Ojala poistui takavasemmalle.

Niin, riippuu toki siitä, mitä kukin esiintymiseltä odotti, mutta monin tavoin Azazel oli todellakin ”parempi kuin viimeksi”.

Se taas on ihan varmaa, että Steelfestin peli on avattu. Katsotaan mitä siitä seuraa tulevina päivinä ja öinä.

Lisää luettavaa