Steelfestin ympärillä tapahtuu: järjestäjä avautuu kolmansien osapuolten yrityksistä vaikuttaa festivaalin ohjelmistoon – ”Peruutuksia on luvassa”

Hyvinkäällä järjestettävän vuotuisen extreme metal -tapahtuma Steelfestin suunnalta kuuluu kuhinaa. Festivaalin Facebook-sivulla on julkaistu päivitys, jossa järjestäjä sanoo saaneensa eri artisteja edustavilta tahoilta viestejä, joiden mukaan tapahtuman tulisi harkita ensi vuoden kattaustaan uudemman kerran.

”Jotkut (eivät kaikki) Steelfest 2020:ssä esiintyviä bändejä edustavat artistien agentit/manageritahot ovat ottaneet meihin yhteyttä”, päivityksessä kirjoitetaan. ”Huomio! Emme ole keskustelleet bändien kanssa aiheesta suoraan. Emme tiedä mitä (näihin agentuureihin liittyvät) yhtyeet tai niiden jäsenet ajattelevat tästä tilanteesta. Näillä 2-3 agentuurilla oli kuitenkin yksi pääasiallinen viesti. Steelfestin tulisi harkita sen esiintyjälistaa uudelleen ’tai muuten’.”

Järjestäjä kertoo pyytäneensä yhteyttä ottaneilta tahoilta tarkempia tietoja ongelmallisiksi katsomistaan artisteista.

”Saimme erilaisia listoja, jotka sisälsivät yhteensä 12 eri yhtyettä, joita Steelfestin tulisi ’harkita uudelleen’. 12 yhtyettä, jotka minun tulisi ’puntaroida/peruuttaa’, ja luvassa on ehkä vielä lisääkin listoja. Steelfest ei voi neuvotella tai antaa ’kolmansien osapuolten’ vaikuttaa/päättää mitkä yhtyeet voivat soittaa Steelfestissä tai muissa tapahtumissamme. Ymmärsin myös syyllistyneeni näille agentuureille aivan liian kiistanalaisen sekoituksen luomiseen. Tämä genre on heille pelkkää rahaa.”

”Meidän täytyy laittaa tälle stoppi”, päivityksessä jatketaan. ”Emme voi tulla sidotuksi tämänkaltaiseen keskusteluun ja tulla ’kolmansien osapuolten’ ohjaamiksi emmekä voi aina tarkistuttaa asioita agentuureilta tai heidän ’ammattilaisiltaan’, tai mitata millaista sosiaalista painetta jota jotkut artistit saattavat saada osakseen, tai minkä bändin olisi ok soittaa Steelfestissä.”

”Kun päätämme tämän keskustelun tähän, se tarkoittaa, että Steelfest 2022:lle on luvassa peruutuksia.”

”Steelfest on tehnyt aiemmin äärimmäisen selväksi, että torjumme poliittiset liikkeet tai rasistiset ideologiat, joita ihmiset haluavat esittää luomustemme osaltaan olevan. Me olemme ja tulemme olemaan kohde, sillä emme valitse puolia, koska kaikki puolet ovat tasavertaisen vastenmielisiä, emmekä tule koskaan pyytämään anteeksi menneitä, nykyisiä ja tulevia taiteellisia valintojamme.”

Päivityksessä avataan myös hieman sitä, millaisilla kriteereillä tapahtuman esiintyjät valikoidaan.

”Steelfest ei ole tyypillinen musiikkifestivaali. Kun aloitimme tapahtuman vuonna 2012, halusimme tuoda enemmän vaihtoehtoja ja monimuotoisuutta metallifestivaalien yleisölle ja itseni kaltaiselle musiikin rakastajalle. Tuoda esiin bändejä, joista pidän henkilökohtaisesti tai jotka ovat herättäneet kiinnostukseni, tukea niitä, ja samalla tarjota merkityksellinen vaihtoehto tuolloin paikoillaan junnanneeseen suomalaiseen metallifestivaalikenttään. Steelfestin kasvettua tasaisesti viimeiset yhdeksän vuotta uskon, että tuo oli hyvä ja tervetullut päätös.”

”Koska Steelfest on puhtaasti musiikillinen tapahtuma, on ollut toisinaan hämmentävää nähdä kuinka paljon keskustelua ja debattia se on aiheuttanut ei-musiikillissa yhteyksissä. Vähemmän yllättäen olemme vuosien varrella saaneet oman osuutemme kiistanalaisesta palautteesta molemmilta poliittisilta ääripäiltä.”

Lue koko päivitys alta.

Hello all!We have been contacted by some (not all) artist agencies/managements, these agencies represent some of the…

Julkaissut Steelfest Open Air, Metal festival Torstaina 2. syyskuuta 2021

Steelfestin ensi vuodelle vahvistettuja esiintyjiä ovat Deicide, Dismember, Sodom, Dark Funeral, Nokturnal Mortum, Moonsorrow, Inquisition, Samael, Primordial, Satanic Warmaster, Venom Inc., Deströyer 666, Taake, Melechesh, Nifelheim, Tsjuder, Impaled Nazarene, Archgoat, Horna, Akitsa, Diocletian, Graveland, Profanatica, Osculum Infame, Shape Of Despair, Denial Of God, Seth, Cadaver, Mörk Gryning, Antimateria, Infernal War, Havukruunu, White Death, Warmoon Lord, The Spirit, Hecate Enthroned, Alfahanne, Kalmankantaja, Faustian Pact, Blood Chalice, Bonehunter, Chamber Of Unlight, Totenwache, Tenebrae, Borgne, Commander Agares, Hellboozer Union ja Azazel.