Tarja Turunen listasi itselleen merkittäviä kappaleita – Slipknot voimaannuttaa ja Peter Gabriel tuo iloa, mutta mikä soi laulajan hautajaisissa?

Tarja Turunen.
Tim Tronckoe

Turunen listasi 10 itselleen tärkeää ja merkityksellistä kappaletta.

Tarja Turunen otti osaa Kerrang!-lehden artikkelisarjaan, jossa artistit listaavat 10 itselleen tärkeää ja merkityksellistä kappaletta kuten ensimmäisen kosketuksen musiikkiin, mikä kappale sai lähtemään musiikkiuralle, mikä on oman tuotannon läheisin kappale ja niin edelleen. Kyseinen artikkeli on juuri julkaistu netissä ja siltä löytyy paljon mielenkiintoisia valintoja.

Turunen muistelee ensikosketuksensa musiikkiin tapahtuneen The Beatlesin kautta – jos oman äidin laulamia tuutulauluja ei oteta huomioon. Oopperalaulu alkoi kiinnostaa Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksen kautta ja metallimusiikkiin tutustuttiin muun muassa Stratovariuksen kautta, jonka Black Diamond on Turusen mukaan ensimmäinen kappale, jonka tahtiin tämä on moshannut keikalla.

”He olivat ensimmäinen metalliyhtye, jonka näin livenä. Se oli hullu kokemus nuorelle tytölle, joka ei ollut vielä juurikaan kuunnellut metallia siinä vaiheessa. Muistan sen yhteenkuuluvuuden tunteen, joka yleisössä vallitsi – se muistutti minua siitä, miten jalkapallo yhdistää ihmisiä. Minähän olen todella kova jalkapallofani ja tuen Liverpoolia, koska Sami Hyypiä toimi heidän kapteeninaan”, Turunen kertaa.

Peter Gabrielin Sledgehammerin Turunen nimeää kappaleeksi, joka saa hänet hyvälle tuulelle ja Slipknotin Psychosocialin puolestaan kappaleeksi, joka voimaannuttaa ja nostaa hänet ylös huonoina aikoina.

”Vaikka lyriikat ovatkin kaiken positiivisuuden täysi vastakohta, minä saan tästä irti sellaista iloa, jota tarvitsen. Biisin energialataus on käsittämätön. Olen nähnyt Slipknotin livenä ja heidän show’nsa on aivan mieletön. Lisäksi ihailen suuresti heidän soundiaan, varsinkin kitaroiden osalta.”

Mitä Turusen omaan tuotantoon tulee, sanoo hän olevansa erityisen ylpeä Shadow Play -kappaleestaan ja nimeään Love to Haten puolestaan kappaleeksi, jota hän esittää mieluiten keikoillaan. Lisäksi Turunen haluaa hautajaisissaan soitettavan oman tulkintansa Ave Mariasta, joka löytyy hänen toistaiseksi ainoalta klassisen musiikin albumiltaan Ave Maria – En Plein Air (2015).

”Pidin valtavasti siitä prosessista ja se syntyi hyvin luonnollisesti. Se on minun pieni pala taivasta, joten saakoon se soida! Mutta toisaalta, en tiedä, haluanko pitää hautajaisia. En halua, että on joku paikka, missä ihmiset käyvät muistamassa minua – haluan mieluummin vaikka ajelehtia jossain merellä”, Turunen tuumaa.

Alta löydät Turusen valitsemat kappaleet. Tarkemmat perustelut valinnoille löydät täältä.

Ensimmäinen kappale, jonka muistan kuulleeni: The Beatles – Let It Be
Ensimmäinen kappale, jonka tahtiin moshasin: Stratovarius – Black Diamond
Kappale, joka inspiroi tekemään itse musiikkia: Andrew Lloyd Webber – The Phantom Of The Opera
Kappale, joka muistuttaa sydänsurusta: Whitney Houston – I Will Always Love You
Suosikkikappaleeni soittaa liven: Tarja Turunen – Love to Hate
Kappale, josta olen erityisen ylpeä: Tarja Turunen – Shadow Play
Kappale, joka täyttää ilolla: Peter Gabriel – Sledgehammer
Kappale, joka nostaa ylös: Slipknot – Psychosocial
Kappale, jonka kautta tutustui goottimusiikkiin: The Cure – Lullaby
Kappale, jonka haluan soivan hautajaisissani: Tarja Turunen – Ave Maria