The Beatlesista ruotsalaiseen power metaliin – Nightwishin Floor Jansen listasi elämänsä mullistaneet kappaleet

2.6.2019 19:20

Nightwish-solisti Floor Jansen on listannut kymmenen elämäänsä mullistanutta kappaletta Kerrang!-lehdelle.

Ensimmäiseksi kuulemakseen kappaleeksi Jansen mainitsee The Beatlesin The Continuing Story of a Bungalow Billin, jonka tahtiin laulajatar muistelee vanhempiensa lauleskelleen. Toinen suoraan lapsuuteen vievä kappale on Dire Straitsin vuoden 1985 hitti Money for Nothing. ”Se tunnusomainen kitaraintro on todella säilynyt mielessäni”, Jansen kertoo. ”Se muistuttaa erityisesti isästä, joka soitti sitä kaikkialla.”

Ensimmäinen kappale, jonka Jansen opetteli laulamaan oli puolestaan Andrew Lloyd Webberin Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. ”En tiennyt osaavani laulaa ennen kuin osallistuin peruskoulussa musikaalin tekoon”, laulajatar muistelee. ”Olin kuorossa ja rakastin sitä, joten kun menin lukioon, koelauloin Josephia varten. Minut valittiin kertojaksi, joka oli merkittävä rooli. Harjoittelin ja lauloin laulamistani, jolloin tajusin pystyväni siihen.”

Bändiin liittymiseen inspiraatio löytyi The Gatheringin Strange Machines -kappaleesta vuodelta 1995, jossa erityisesti Anneke van Giersbergenin vahva naisääni teki vaikutuksen nuoreen hollantilaislaulajaan.

Kappale, jota Jansen ei kykene enää kuuntelemaan, on After Foreverin Strong. ”Kirjoitin tämän ensimmäisen bändini kanssa äidistäni, joka ei voinut tuohon aikaan terveydellisessä mielessä hyvin”, Jansen kertoo. ”Onneksi hän ei ole kuolemassa tai mitään vastaavaa, mutta hän kamppailee edelleen erilaisten vaivojen kanssa, ja haluat tietenkin itsellesi rakkaiden ihmisten olevan terveitä. Tämä on niin henkilökohtainen kappale ja latasin siihen niin paljon tunnetta, etten ole sittemmin kyennyt kuuntelemaan sitä.”

Suosikkikappaleekseen livenä esitettäväksi Jansen ilmoittaa Nightwishin Ghost Love Scoren, jonka loppuosaa hän muokkasi heti ensimmäisellä kiertueellaan. ”Siitä tuli yhtäkkiä ’juttu’ – se oli odottamatonta, joten siitä muodostui erityinen minulle.”

Vähemmän yllättävästi Jansen kertoo ruotsalaisen power metal -poppoo Sabatonin Everythingin muistuttavan häntä elämänsä rakkaudesta (Jansenin puoliso on yhtyeessä rumpuja soittava Hannes Van Dahl). Tällä hetkellä itselleen merkittävimmäksi biisiksi laulajatar mainitsee puolestaan Northwardin Northwardin. ”Se kertoo elämäni muuttumisesta. Kirjoitin albumin Norjassa, liityin sen jälkeen suomalaiseen bändiin, ja asun nyt Ruotsissa mieheni kanssa. Tieni vei pohjoiseen, josta löysin onnen ja rakkauden.”

Käy katsastamassa Nightwish-vokalistin kaikki valinnat ja perustelut niiden takana täältä.

Lisää luettavaa