Millaiset ovat Floor Jansenin ja Tarja Turusen nykyiset välit? – Tämäkin selvisi Nightwish-laulajan laajassa haastattelussa

Sami Lommi

Metal Hammerin aiemmin vain printtiversiona julkaistu pitkä Nightwish-laulaja Floor Jansenin haastattelu on löytänyt tiensä nettiin. Jo aiemmin raportoimme juttuun sisältyneestä tapauksesta, jossa laulajattaren onnistui tukkia keikalla häiriköineen tissihuutelijan suu pelkällä sanan säilällä, mutta tarjolla on paljon muutakin kiintoisaa tarinointia, muun muassa Jansenin ja Tarja Turusen nykyisistä väleistä. Mutta palataanpa ensialkuun 2000-luvun alkuvuosiin, jolloin naispuolinen laulaja ei ollut vielä niin tuttu näky metalliyhtyeen keulilla kuin nykypäivänä.

”Yleisöstä tuli paskaa niskaan jatkuvasti”, Jansen muistelee uransa alkuaikoja. ”Hei kato, siellähän on nainen laulamassa.” Aluksi ajattelin sen olevan vain osa sitä juttua. Mutta pian olin, että ’ihan oikeasti?’ He huutelivat joko ’Slayer!’ tai ’Tissit!’ Okei, emme ole Slayer ja minulla on tissit – todella tarkka havainto. Voimmeko nyt siirtyä eteenpäin?”

Jansen ei muista tarkkaa ajankohtaa tai paikkaa, jolloin haastoi eräänkin huutelijan tahtojen taistoon, mutta itse tapahtumat ovat kirkkaana mielessä.

”Tämä tyyppi huuteli minulle jatkuvasti jotain typerää: ’[Beavis & Buttheadia mukaillen] Öhhöh, tissit!’ Tyyppi ei vain pitänyt turpaansa kiinni. Lopulta sanoin: ’Koska suusi näyttäisi käyvän noin kovasti, niin miksi et tulisi sanomaan samat jutut minulle kasvotusten keikan jälkeen?'”

Ölinä loppui siihen paikkaan, eikä huutelijasta enää kuulunut loppukeikan aikana pihaustakaan.

”Kyllä, haastoin riitaa sen tyypin kanssa lavalta käsin”, Jansen sanoo. ”Se toimi paremmin kuin hyvin. Hän ei sanonut enää sen jälkeen sanaakaan. Jos haluat olla noin typerä, niin siitä vain, mutta minun huomiotani et oikeastaan edes ansaitsisi.”

Lehti kirjoittaa sinfonisen metalin kantaneen sukupuolten välisen tasa-arvon soihtua metallimusiikin saralla viimeiset 20 vuotta. Samalla Jansenista on muodostunut yksi genren naispuolisista näkyvimmistä ja ihailluimmista keulakuvista Within Temptationin Sharon den Adelin, Epican Simone Simonsin ja monen muun ohella.

”Tuolla saattaa olla ihmisiä, jotka pitävät minua esikuvanaan”, Jansen pohdiskelee. ”Ensin ajattelin, että… [ääntelee vähättelevästi], mutta sitten ajattelin: ’Ehkä tämä on imartelevaa.’ En halua ihmisten kuitenkaan matkivan minua. Haluan sinun pitävän itsestäsi. Olet jo tarpeeksi hyvä. En halua ihmisten luulevan minuna olemisen olevan jotenkin erityisen mahtavaa.”

Puhe kääntyy myös Nightwishin alkuperäiseen laulajaan Tarja Turuseen, jonka kanssa Jansen kertoo olleensa aina hyvissä väleissä. Hänen mukaansa kollegat eivät välttele tiettyjä keskustelunaiheita tavatessaan, mutta Jansen pitää kuitenkin mielellään terveen etäisyyden Nightwish-leirin ja Turusen keskinäisiin asioihin.

”En halua sekaantua heidän väleihinsä”, Jansen toteaa. ”Mitä heidän ja kundien välillä oli, ja mitä sitten tapahtui, on heidän juttunsa, se ei kuulu minulle. Jätän asian käsittelyn siihen.”

Mitä tulee Nightwishin biisinkirjoitusprosessiin, laulajatar kertoo sen olevan Tuomas Holopaisen käsissä siksi, että mies on vain yksinkertaisesti niin etevä hommassaan.

”Mikäli minulla olisi heittää pöytään jotain todella painavaa, olen varma että Tuomas olisi sille avoin”, laulajatar sanoo ja lisää: ”Se ei ole kuitenkaan tarpeen, kun otetaan huomioon hänen kirjoitustapansa. Hän on vain niin hyvä. Ja hänen soundinsa on Nightwishin soundi.”

Mikäli haluat tietää, mitä mieltä Jansen on sosiaalisesta mediasta ja kuinka hän sai alunperin kuulla Nightwish-pestistään, kannattaa koko juttu käydä lukaisemassa kokonaisuudessaan täällä.