The Doors-rumpali John Densmoren suhde Jim Morrisoniin ei ollut helppo: ”Minulta kesti vuosia antaa hänelle anteeksi”

AOP

The Doors -rumpali John Densmore kertoo tuoreessa The Guardianin haastattelussa, että häneltä kesti kolme vuotta ennen kuin hän pystyi vierailemaan ensimmäisen kerran entisen yhtyetoverinsa Jim Morrisonin haudalla. Densmore ei myöskään osallistunut koskaan tämän hautajaisiin.

”Vihasinko Jimiä? En. Vihasin hänen itsetuhoisuuttaan… hän oli kamikaze, joka lähti täältä 27-vuotiaana – mitä voin sanoa?”, mies pohdiskelee.

”Psykopaatiksi” ja ”mielipuoleksi” Morrisonia kuvaillut Densmore kertoo yrittäneensä saada toverinsa pois tien päältä ennen tämän kuolemaa, ja eräässä vaiheessa jopa jättämään koko yhtyeenkin.

”Jotkut halusivat heittää vain lisää pökköä pesään ja minä olin, että ’Hetkinen. Mitä sitten jos teemme yhden albumin vähemmän? Ehkä hän jäisi henkiin?” Densmore sanoo.

Morrison jatkoi kuitenkin itsetuhoisella tiellään hamaan loppuun asti.

”En ollut tarpeeksi kypsä sanomaan sitä silloin”, Densmore toteaa. ”En yrittänyt mahdollistaa hänelle mitään. Se oli erilaista aikaa. Vastasin aina ennen kysymykseen: ’Jos Jim olisi elossa, olisiko hän raitis?’ tokaisemalla ’Ei’. Kamikaze-juoppo. Nyt olen muuttanut mieltäni. Tietenkin hän olisi raitis. Miksi ei olisi? Hän oli fiksu.”

Vaiherikkaasta yhteisestä historiasta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Densmoresta on vuosien varrella muodostunut yksi Morrisonin perinnön tiukimmista suojelijoista.

”Minulta kesti vuosia antaa Jimille anteeksi”, Densmore sanoo. ”Ja nyt kaipaan häntä niin kovasti hänen artistiutensa tähden.”