The Number of the Beast, maailman kovin ”vaikea kolmas albumi”? Steve Harris muistelee klassikon syntyä

Shutterstock / AOP

Tiedäthän musiikkipiireissä yleiset puheet vaikeasta kolmannesta levystä? Ilmiöhän tarkoittaa sitä, että bändeille kertyy tavallisesti kellarivuosina riittävästi tuotantoa kahden albumin tarpeisiin. Kolmannen levyn kohdalla sitten tulee eteen kova paikka: kaikki siihen mennessä treenikämpällä rakennetut biisit on levytetty – ainakin ne, jotka ovat ylipäätään riittävän hyviä levylle – ja seuraava albumi pitää rakentaa tyhjästä. Jotkut selviytyvät haasteesta, toisille käy huonommin.

Iron Maidenin kohdalla voi sanoa, että yhtye hoiti homman kotiin melkoisen suvereenisti. Yhtyeen kahdella ensimmäisellä levyllä oli hetkensä, mutta vuonna 1982 julkaistu The Number of the Beast oli se tuotos, joka nosti bändin suuruuteen. Saavutus oli siksikin kunnioitettava, että yhtyeen keulakuva oli juuri vaihtunut – kriittinen hetki mille tahansa bändille tämäkin.

Steve Harris muisteli Number of the Beastin syntyä SirusXM-radioaseman haastattelussa. Basistin mukaan yhtye tiedosti hankalan tilanteen, mutta muusikoiden itsetunto oli riittävän kova haasteen selvittämiseen. Haastattelusta uutisoi myös Blabbermouth.

”Olimme siinä vaiheessa käyttäneet loppuun pitkälti kaiken sitä ennen tehdyn materiaalin. Meillä kesti neljä ja puoli vuotta saada levytyssopimus, joten ensimmäisen albumin kohdalla meillä riitti paljon valmista tuotantoa, jota olimme soittaneet keikoilla. Killers-levylläkin oli ehkä kolme kokonaan uutta biisiä, muita olimme soittaneet jo pitkään livenä”, Harris muistelee.

”Joten kun kolmannen levyn aika koitti, jouduimme miettimään, mitä tekisimme seuraavaksi. Paineet olivat aika kovat, eikä meillä ollut paljoa aikaa. Tuolloin se meni niin, että tehtiin albumi ja saman tien kiertue, sitten albumi ja taas kiertue, ja niin edelleen.”

”Ajattelimme sitten, että tämä on toiminut tähänkin asti hyvin, jatketaan vain samaan tapaan. Uusi levy täytyy hoitaa, jotta sen jälkeen voi lähteä taas rundille.”

Tilannetta helpotti tietysti se, että uusi laulaja Bruce Dickinson oli melkoinen luonnonvoima. Lisäksi yhtyeeseen kaksi vuotta aiemmin liittynyt kitaristi Adrian Smith alkoi ottaa enemmän vastuuta sävellyksistä.

”Tietysti oli hieman pelottavaa odottaa lopputulosta, kun kaikki nämä ainekset heitettiin yhteen. Mutta samalla se oli tavallaan terapeuttista, kun ryhdyimme toimeen ja kykenimme hoitamaan homman. Käärimme vain hihat ja päätimme, että tämän täytyy onnistua.”

Levyn tuotantoa pääsee epäilemättä kuulemaan 6. kesäkuuta Tampereella, kun Iron Maiden konsertoi Rockfestissä.