”Rakastan Deep Purplea, Led Zeppeliniä ja kumppaneita loppuun asti” – Steve Harris kertoi Soundille kuulumisiaan

Iron Maidenin johtajana parhaiten tunnettu Steve Harris on ollut talven mittaan kiireinen myös British Lion -sivuprojektinsa kanssa. Timo Isoaho pääsi haastattelemaan miestä ja kysymään vähän Maideninkin tilanteesta.
13.2.2020 09:21

Hämmästys oli melkoisen suuri kesällä 2012, kun brittilegenda Iron Maidenin kipparina maailmanmaineeseen noussut Steve Harris ilmoitti julkaisevansa ensimmäisen soololevynsä British Lion -otsikon alaisuudessa.

Yllätyksenä tieto tuli etenkin sen vuoksi, että tätä bassomestaria on ollut hyvin helppo pitää ”sataprosenttisena Maidenin miehenä”, joka ei ole kiinnostunut minkäänlaisista musiikillisista syrjähypyistä. Tällainen ”määritelmä” naurattaa puhelinlangan toisessa päässä olevaa Harrisia.

– Ymmärrän oikein hyvin, että British Lionin ensimmäinen pitkäsoitto tuli monelle aika lailla puun takaa, sanoo Harris.

– British Lion oli aikoinaan 1990-luvulla laulaja Richard Taylorin ja kitaristi Grahame Leslien kasaama kokoonpano, ja ajauduin sitten tekemisiin heidän kanssaan. Eipä aikaakaan, kun aloin myös soittaa yhtyeen muusikoiden kanssa, mutta Maiden-kiireet pitivät British Lionin poissa julkisuuden valokeilasta hyvin pitkään – liian pitkään. Olihan se sitten suuri ja iloinen päivä meille kaikille (myös kitaristi David Hawkinsille ja rumpali Simon Dawsonille), kun saimme viimein ensialbumimme markkinoille syksyllä 2012.

British Lionin on usein sanottu olevan Steve Harrisin sooloprojekti, mutta tämä ei pidä aivan paikkaansa.

– Niin yhtyeen nimeä kantaneelta debyyttialbumilta kuin juuri ilmestyneeltä The Burning -kakkoslevyltä löytyy meidän kaikkien säveltämiä kappaleita, ja viilaamme esimerkiksi biisien sovitukset yhdessä. Toisin sanoen British Lionin kohdalla ei todellakaan ole kysymys mistään ”Steve Harrisista ja hänen taustabändistään”!

Miten kuvailisit British Lionin materiaalia henkilölle, joka ei ole yhtyeeseen vielä ehtinyt tutustua?

– Jos mietin erityisesti omia biisejäni, niin kyllähän vanhat suosikkini kuuluvat enemmän tai vähemmän läpi – aivan kuten Iron Maidenille kirjoittamista kappaleistanikin. Rakastan Thin Lizzyä, UFOa, Wishbone Ashia, Deep Purplea, Led Zeppeliniä ja kumppaneita hamaan loppuun asti, ja näiden mestarien kädenjälki tulee aina kuulumaan myös minun tekemisissäni.

Entä miten vertaisit British Lionia ja The Burningia toisiinsa?

– Kun kirjoitimme ja nauhoitimme ensimmäisen levymme, emme olleet soittaneet juurikaan keikkoja. Viime vuosina taas olemme nousseet lavoille ahkerasti, ja tämä kuuluu soitossamme. The Burningin tekeminen oli yleisesti ottaen helpompaa ja luontevampaa, ja pidänkin albumia eräänlaisena ensilevyn paranneltuna versiona, kuvailee Harris.

Alkuvuodesta Yhdysvalloissa pitkään kiertävä British Lion saapuu kesällä ensimmäistä kertaa myös Suomeen, kun bändi nousee Tampereen Rockfestin estradille perjantaina 5. kesäkuuta.

– Pystyisin varmaan paiskaamaan kaksi keikkaa samana iltanakin, mutta onneksi Iron Maiden esiintyy Rockfestissä vasta lauantaina, huokaisee Harris.

Niin, tosiaan, Iron Maiden… Internetin syövereistä on viime aikoina kuulunut hurjia huhuja, joiden mukaan englantilaissuuruus olisi kaikessa hiljaisuudessa nauhoittanut seitsemännentoista studioalbuminsa. Kun aiheesta yrittää varovasti kysyä Harrisilta, muusikko naurahtaa hyväntuulisesti ja sanoo sitten:

– En luonnollisestikaan lähde kommentoimaan asiaa millään tavalla tässä vaiheessa. Kaikki aikanaan, kaikki aikanaan!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 1/20.

Lisää luettavaa