Tien pimeältä puolelta jäävuoria kohti – JP Leppäluoto lupaa toiselta soololevyltään toiveikkaampia tunnelmia

Venla Shalin

Muun muassa Charonista tuttu JP Leppäluoto julkaisee Jäävuoria-albumin 3. kesäkuuta. Timo Isoaho jututti laulajaa Soundiin 5/22.

Monista eri yhtyeistä ja projekteista (Charon, Harmaja, Northern Kings, Raskasta joulua) tunnettu JP Leppäluoto julkaisee Jäävuoria-studiolevytyksen kesäkuun alussa. Teos seuraa Suomen fyysisen albumilistan ykköseksi noussutta Piilevää pimeää -soolodebyyttiä (2020).

– Kakkoslevyn tekeminen oli ensimmäisistä sävellyssessioista lähtien erittäin vapautunutta ja rentoa. Minulla oli varsin selkeä visio siitä, miltä halusin levyn kuulostavan ja millaisia instrumentaatioita se vaatii. Itse sävellystyö kesti noin vuoden ja materiaali pureskeltiin aika lailla valmiiksi jo esituotantosessioissa kitaristi Samuli Erkkilän kanssa, joten studiossa vierähti lopulta vain noin kuukauden verran, kertoo Leppäluoto.

Miten uusi tulokas vertautuu Piilevää pimeää -albumiin?

Piilevää pimeää oli aika tunnelmoiva ja akustispainotteinen, ja se tukeutui akustisen kitaran, sellon ja maalailevien sähkökitaroiden varaan. Sanoitukset taas pysyttelivät tukevasti tien pimeämmällä puolella, Leppäluoto kuvailee.

– Uusi levy maalailee paikoin toiveikkaampia maisemia ja samalla se soundaa selkeästi isommalta ja sähköisemmältä bändilevyltä. Samalla albumi pelaa vahvalla dynamiikalla, ja siellä mennään herkästä rajuun ja rujosta siloteltuun.

Mihin levyn nimi Jäävuoria viittaa?

– Levyn teksteissä raavitaan ihmisyyden ja meidän tekojemme pintaa, rakastetaan toisiamme ja kamppaillaan itsemme kanssa, sanoo Leppäluoto.

Jäävuoria oli myös levyn työnimi, ja mitä enemmän asiaa mietin, sitä enemmän siitä löytyi merkityksiä ja vertauskohtia ihmisiin ja elämään. Jäävuori edustaa minulle niin turvaa kuin turmiotakin, ja samalla ihmiset ovat kuin jäävuoria: yksinäisiä ja salaperäisiä vaeltajia, ja samalla pinnan alle jää aina jotakin.

Entä miltä tulevat ajat näyttävät?

– Esiintymisten suhteen näyttää tietenkin paremmalta kuin pitkiin aikoihin, ja festarikeikkoja on luvassa elokuun loppuun asti. Myös Northern Kings tekee muutaman isomman kesäfestivaalin!

– Raskasta joulua kiertue toki tapahtuu loppuvuodesta, ja minun suunnaltani loppuvuoteen on luvassa myös pari erikoisprojektia!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 5/22.