Tiesitkö, että Thin Lizzy inhosi Whiskey in the Jar -hittiään? ”Se oli kuin meidän Yellow Submarinemme”, kuvaili Phil Lynott

24.3.2022 13:09

Rockbändin taival on joskus karikkoja täynnä, ja joskus menestyskin voi tuntua pettymykseltä. Tällainen tilanne oli Classic Rockin mukaan Thin Lizzyllä, joka teki vuosien ajan töitä suosion eteen – ja kun menestystä alkoi viimein tulla, se tuli kappaleella, jonka bändi olisi halunnut julkaista singlen B-puolena ja unohtaa sitten.

Classic Rockin artikkelin on kirjoittanut maineikas musiikkitoimittaja-kirjailija Mick Wall, ja jutussa hän muistelee Phil Lynottin itsensä harmitelleen Whiskey in the Jarin (1972) suosiota. Kuvio meni niin, että Thin Lizzy oli julkaissut Whiskeytä aikaisemmin kaksi albumia, joista kumpikaan ei ollut saavuttanut mainittavaa suosiota. Decca-yhtiö ei ollut mielissään tilanteesta, ja bändi sai käytännössä viimeisen mahdollisuuden näyttää kyntensä. Pelastajaksi kaavailtiin Lynottin säveltämää Black Boys on the Corner -biisiä, joka aiottiin julkaista singlenä. Ja singleen tarvittiin tietysti mukaan B-puoli.

Bändi päätti käyttää tähän tarkoitukseen vanhaa irlantilaista kansansävelmää, jota Lynott ja Thin Lizzyn tuolloinen kitaristi Eric Bell olivat soittaneet pubikeikoilla. Kappale valittiin osaksi sen takia, että bändi halusi säästä omat ”paremmat” biisinsä tulevalle levylle. Ja kuinkas sitten kävikään: Deccan edustaja kuuli yhtyeen soittavan Bellin ideoimalla kitarakuviolla ryyditettyä Whiskey in the Jaria, ja firmassa arveltiin kappaleen olevan ilmiselvä hitti.

Niinpä singlen marssijärjestys vaihdettiin. Whiskey in the Jar nostettiin A-puoleksi, ja Lynottin lempilapsi Black Boys on the Corner jätettiin kääntöpuolelle. Bändi oli ratkaisusta raivoissaan, mutta levy-yhtiön päätöstä vastaan ei käynyt inttäminen.

”Vihasin vuosien ajan sitä, että se oli ainoa kappale, josta meidät tunnettiin. Se oli sellainen pikkubiisi, kuin Yellow Submarine. Olisiko Beatles helvetti soikoon soittanut sitä keikoilla? No ei. Mutta Beatlesilla oli jo valmiiksi ziljoona ykköshittiä, kun he olivat Ringolle mieliksi ja antoivat hänen laulaa Yellow Submarinea”, Lynott kertoi myöhemmin Mick Wallin mukaan.

Lopulta edes Whiskey in the Jarin suosio ei pelastanut Thin Lizzyä Deccan silmissä. Kun hittisingleä seurannut Vagabonds of the Western World -albumi ei menestynyt odotusten mukaan, bändi tiputettiin firman listoilta. Yhtye alkoi natista liitoksissaan ja sen miehistö vaihtui, mutta päättäväinen Lynott ohjasi muutamaa vuotta myöhemmin Thin Lizzyn lopulta kestävämpään menestykseen. Vuonna 1976 julkaistiin Jailbreak-albumi, jonka The Boys Are Back in Town -singlestä kehkeytyi suuri hitti. Ja loppu onkin historiaa.

Lisää luettavaa