Tony Iommilta kysyttiin, nähdäänkö Black Sabbathia vielä keikkalavoilla – vastaus ei kiihkeimpiä faneja juuri lämmittäne

Black Sabbath -kitaristi Tony Iommi isännöi perjantaina hyväntekeväisyyslounasta, jolla kerättiin varoja yhtyeen entistä kosketinsoittaja Geoff Nichollsiakin hoitaneelle syöpäsairaalalle. Birminghamilaisessa Opus-ravintolassa pidetyssä tilaisuudessa vieraat saivat mahdollisuuden kysellä kaiken nähneeltä ja kokoneelta Iommilta niin tämän seikkailuista musiikin parissa kuin näkemyksiä elämästä noin yleisestikin.

Kun mieheltä tiedusteltiin, voisiko viime vuonna The End -jäähyväiskiertueensa päätteeksi pillit pussiin laittanut Black Sabbath tehdä vielä keikkoja tulevaisuudessa, Iommi ei ollut asian suhteen erityisen toiveikas. ”Se on hyvin epätodennäköistä, mutta mahdollista”, Iommi totesi. ”Et voi oikein koskaan sanoa ei koskaan, koska olemme tehneet sen… niin monesti. Sitä sanoo, että ’eiköhän se ollut tässä’, eri laulajien ja muiden kanssa. Sitten yhtäkkiä soitammekin taas yhdessä. Toivon, että voisimme tehdä yksittäiskeikkoja, mutta emme koskaan enää kierrä maailmaa entiseen malliin. Se on aivan liian uuvuttavaa.”

”Ihmiset ajattelevat, että siinäpä vasta hienoa elämää”, mies jatkaa. ”Ja se kyllä onkin hienoa, mutta vaatii myös veronsa. Kaikki se matkustaminen eri vuorokaudenaikoina. Lopetat keikan yhdentoista aikaan. Perustimme aina tukikohdan jonnekin tiettyyn paikkaan, kuten vaikkapa New Yorkiin, ja sitten vietimme siellä kymmenen päivää lentäen edestakaisin keikkapaikan ja majoituksemme välillä. Kun pääsit takaisin hotellille, kello oli neljä tai viisi aamuyöstä. Etkä saa unta. Se on kaikkein vaikeinta. Vaikka matkustaisitkin viimeisen päälle. Meillä oli hienot lentokoneet, hotellit ja kaikki, mutta se oli silti hyvin väsyttävää. Kun saavutat meidän ikämme, se ei käy enää kuin parikymppisiltä. Silloin saatoimme valvoa vaikka yöt läpeensä. Mutta nyt kun olen 30, asiat ovat toisin. Se on vaikeaa.”

Imusolmukesyövän sairastaneelta Iommilta kyseltiin myös hänen nykyisestä terveydentilastaan. ”Oloni on hyvä, ainakin toistaiseksi”, kitaravelho kommentoi. ”Minun täytyy aina lisätä tuo lopposa, sillä kupsahdan muutoin luultavasti heti täältä poistuessani. Tunnen oloni kuitenkin hyväksi. Lääkärini pitää minusta hyvää huolta, aivan kuten muistakin potilaistaan.”

Voit katsoa ja kuunnella Iommin rupatteluja alta.